Sötét múlt

2023.12.03. 16:03

Hátborzongató múlt: újszülött halála miatt akart külföldre menekülni a tatabányai főorvos

40 éve szörnyű dolog miatt indult vizsgálat a tatabányai kórházban, a szülész főorvos az osztálytalálkozón beszélt a külföldre menekülési szándékáról.

Kemma.hu

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közösségi oldalán egy újabb érdekes ügyet tárt fel nekünk a múltból. Ezúttal egy 40 évvel ezelőtti történést, melynek középpontjában a tatabányai kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa áll.

A Katonai Elhárítás jelentése szerint dr. J. Ferenc 1983. november 28-án Debrecenben az osztálytalálkozóján vett részt, ahol külföldre utazásáról, jogellenes kintmaradásáról kotyogott. A találkozón azzal indokolva elhatározását, hogy munkahelyen élet elleni bűncselekmény miatt, több orvost érintő vizsgálat indult. Az orvos attól tartott, hogy ellene is eljárást kezdeményeznek,  várható, hogy elbocsátják. Ferenc az NSZK-ban élő orvosnál érdeklődött a kinti elhelyezkedési és megélhetési lehetőségek felől.

A tatabányai orvosper egy újszülött halála miatt 1984-ben le is zajlott, több orvost letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. A jelentésben szereplő orvost is perbe fogták, de nem ítélték el, eleve csak azzal gyanúsították, hogy meghamisította az újszülöttek halálozási statisztikáit, de ez a vád alól is felmentették. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában