Beruházás

2023.12.12. 12:34

Újabb mérföldkőhöz ért Várgesztesen a csapadékvíz elvezetése

A Széchenyi 2020 program keretében 100 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével Várgesztesen megvalósult a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésének második üteme – adta hírül sajtóközleményben a KEM Területfejlesztési Kft.

Kemma.hu

Várgesztes önkormányzata az elmúlt időszak vízkárainak kezelése, és a kártételek csökkentése érdekében elhatározta, hogy ütemezetten korszerűsíti a belterületi csapadékvíz elvezető rendszereit annak érdekében, hogy a lakó- és közösségi ingatlanok védelme biztosítva legyen. Első lépésként 2015-ben elkészült a Várgesztes belterületeit védő övárok-rendszerhez kapcsolódó belterületi vízrendezési tanulmányterv, amely megalapozza a szakszerű és egységes szemléletű fejlesztést. 

A mostani projekt keretében tervezett fejlesztés csak belterületet érint. A fejlesztési terület a település 85/1 hrsz.-ú Arany János utcájában, illetve a 109/2; 164/24 és 165/25 hrsz.-ú Összekötő utcájában valósult meg.

A beruházás keretében az alábbi tevékenységek valósultak meg:

Az Arany János utcai zárt csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciója elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az érkező csapadékvíz biztonsággal levezethető legyen. Az utcában a meglévő nyílt részben burkolt, részben föld medrű árkokat korszerűsítése történt meg annak érdekében, hogy az érkező nagy mennyiségű csapadékvizek az árkokban (rendeltetésüknek megfelelően) kerüljenek elvezetésre.

Az Arany János utca – Vár utca csomópontban átépítésre került az áteresz, mivel a korábban meglévő beton áteresz a méretezések alapján nem volr képes a délről érkező csapadékvizeket biztonsággal elvezetni, ezért szükség volt nagyobb kapacitású áteresz beépítésére. 
Megvalósult az összekötő utca földmedrű árkainak burkolása, valamint a kivitelezés végén a burkolt út és az új mederelemes árok között a padka helyreállítása is.

A Vár utcai árok minősége szakaszosan rossz volt, így a beruházás keretén belül az eltört elemek cseréje és valamennyi meder lap bebetonozása történt meg.

A 100 millió forint uniós támogatás segítségével létrejött fejlesztés eredményeként megszűnt a belterületi létesítmények veszélyeztetettsége, javult az életminőség, hiszen kivédhetőbbé váltak a vízkár okozta anyagi károk, amelyek korábban az önkormányzatot és a lakosságot terhelték. A projekt a megyei önkormányzat koordinációjával és támogató javaslata alapján valósult meg.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában