Történelmi kor

2023.12.09. 07:43

Száz év után is változatlan a cél Dorogon - biztató jeleket küldtek a jelen és a közeljövő iparosainak

A jogelőd megalakulásnak 100. évfordulójára alkalmából tartott a helyi önkormányzatokkal együttműködve ünnepi találkozókat a Dorogi Ipartestület. Biztató jeleket igyekeztek küldeni a jelen és a közeljövő iparosainak.

Fenyvesi Károly

Jogelődje megalakulásnak 100. évfordulójára alkalmából működési körzete tizenhét településén tartott a helyi önkormányzatokkal együttműködve ünnepi találkozót a Dorogi Ipartestület. Szűcs György, a térségi érdekvédelmi, szakmai szervezet elnöke elmondta, az volt a céljuk, hogy felidézzék az egykori idők, a tagok emlékét, biztató jeleket küldjenek a jelen és a közeljövő szakembereinek.

Suszter, pék és kalapos világa
Az ünnepi iparos találkozó egyik eseményeként 100 év-100 kép címmel nyílt meg múltidéző, december első napjáig látható kiállítás a József Attila Művelődési Ház galériájában. Az érdeklődők többek közt pillanatokat láthatnak ünnepségekről, szabadidős találkozókról, rácsodálkozhatnak elismerésekre, cipész-suszter szerszámaira, egykori sütőipari kellékekre, legendás dorogi kalapos mesterek eszközeire. Az izgalmas összeállítást megtekintette a centenáriumi találkozón jelenlévő Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke, dr. Tittmann János, Dorog polgármestere, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke is.

Múltunk kitörölhetetlen eseményeként, az 1922-es trianoni törvénnyel az addigi 443 magyarországi ipartestületből jogilag csak 235 maradt úgymond itthoni. Esztergom vármegyénkben az esztergomi, illetve a párkányi csapat élhetett tovább. Dorogon léptek egy nagyot, egy száz évvel ezelőtti novemberi napon ipartestület alakult Eggenhofer Jenő elnökletével. 

A mai adatokat tekintve is nagyon jelentős közösséghez 514 iparos, 980 segéd és 172 tanonc tartozott tizenhárom községből. A fő célt egyértelműen megfogalmazták. Az összefogás lehetőségeivel élve, a tagok, családjaik, a közösség boldogulása érdekében segítik a vállalkozások gyarapodását, sikeres működésüket. A cél napjainkig változatlan. Az akkori működés gazdasági, társadalmi körülményeihez tartozott a romokban lévő közlekedés, oktatás, szociális lét, az elveszett bányák, erdők, intézmények sora. Egy szabómesternek tulajdonítják azt a mondást, hogy abból kellett dolgozni, ami megmaradt az országban. A gyáripart felélesztve a kiskereskedelem, a kisipar és a földművelés jelenthette a jövőt.

Bizalom, segítség, pályaválasztás

Több változást követően, harminchárom esztendeje a Dorog térségi érdekvédelmi, szakmai szervezet ismét ipartestületként ténykedik, az Ipartestületek Országos Szövetsége tagjaként képviseli a magyar kis és középvállalkozások gazdasági csoportjának egy részét. A sikerek közé tartozik például a Pilis Magánfuvarozó Iroda létrehozása, működtetése, a Bizalom Hitelgarancia Egyesület működtetése, a Dunakanyar és Térsége Építőipari Vállalkozásokat Segítő Alapítvány. A szakmai képzés támogatása jegyében született meg a Dorogi Ipartestület Szakképzési és Szociális Alapítványa, a pályaválasztási rendszer, a célt szolgálja nemzetközi kapcsolatok kiépítése német, osztrák és francia partnerekkel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában