Elképesztő siker

2023.12.08. 07:00

Rekord az egyiptomi búvártemetőben: az oroszlányi Zsuga Miklós merülési csúcsot állított fel

Három mélységi merülési rekordot sikerült megdöntenie az oroszlányi Zsuga Miklósnak, aki Egyiptomban a dahabi Blue Hole-ban ért el fantasztikus sikereket.

Wágner Zsanett

Zsuga Miklós 3 kategóriában állított fel új rekordot

Forrás: Facebook/Zsuga Miklós

Az egyiptomi Dahabtól nem messze, a Vörös-tengerben egy barlangszerű, több mint 100 méter lyuk található. A terület zátonyai, különleges élővilága és egyedi geológiája miatt igen népszerű a búvárok körében, a mélyedés ugyanakkor rendkívül veszélyes. A helyszínen az évek során rengetegen vesztették életüket merülés közben, a lyukra gyakran hivatkoznak búvártemetőként. A környéken hivatalosan 40 halálesetet regisztráltak, de a tényleges szám valószínűleg a 200-at is megközelíti. A barlangrendszer bejáratánál táblák emlékeztetnek az itt elhunytakra.

A Kék lyukat, vagyis a Blue Hole-t győzte le Zsuga Miklós. A 49 éves versenyző három versenynap alatt, három kategóriában, három magyar mélységi rekordot állított fel a Cmas rendszerben. Monofinban 72 méterrel, szabadlehúzásban 74 méterrel, páros uszonyban pedig 66 méterrel sikerült felállítani a rekordot. Miklós tíz évvel ezelőtt kezdett búvárkodni, többször merült a lakóhelyéhez közeli bányatavakban, például Mindszentpusztán. Három éve komolyabb vizekre „evezett”, és először merült Miklós versenyen.

– Ezekkel az eredményekkel a verseny összesített ranglistáján Magyarországot és jómagamat sikerült a 4. helyre helyeznem a 19 ország, valamint a 28 (férfi) induló közül – árulta el lapunk érdeklődésére az oroszlányi versenyző, aki nem „evezett” ismeretlen vizekre. Két és fél évvel korábban indult először ezen az egyiptomi megmérettetésen, akkor is nagyon szép teljesítménnyel vette az akadályokat.

– Már nagyon vártam, kíváncsi voltam hogy most milyen érzés lesz újra itt versenyezni és arra, hogy milyen élményekkel gazdagodom majd. Mondhatom, hogy felülmúlta a várakozásaimat, mert frenetikus volt ennek az egésznek a varázsa! Talán mert évek óta itt edzem, talán mert kivétel nélkül ismerem a többi sportolót. Imádtam minden pillanatát – mondta Miklós, aki mivel 3 versenyszámban is indult, mindegyikre külön kellett készülnie, ez pedig megnehezítette az amúgy sem zökkenőmentes felkészülést.

A felkészülés nem volt zökkenőmentes, de végül hatalmas siker koronázta Miklós fáradozását
A felkészülés nem volt zökkenőmentes, de végül hatalmas siker koronázta Miklós fáradozását
Forrás: Facebook/Zsuga Miklós

– Több váratlan dolog is közbejött az edzések alatt, ami több napos megállásra kényszerített. Közte egy vírus is, amit nagyjából 2 héttel a verseny előtt sikerült összeszednem, és ami nagyon legyengített. A saját elvárásaimhoz képest egy kicsit alul teljesítettem, de panaszra nincs okom – zárta szavait Miklós, aki szerint sokkal jobb és élvezetesebb, egy sekélyebb, de pozitív merülés, mint egy rosszul kivitelezett mélyebb, és pontosan tudja azt is, hogy minden egyes merüléssel egyre közelebb kerül a céljához.

A világ legveszélyesebb merülőhelye a Blue Hole
Ha hegymászó vagy, meg kell másznod a Mont Blanc-t, ha futó, akkor legalább egyszer bele kell vágnod a maratonba, ha pedig búvár, meg kell merülnöd a Blue Hole-t. A világ legveszélyesebb merülőhelye címet is kiérdemlő hely különlegességét az adja, hogy az óriási lyukból körülbelül 52 méteren van egy boltíves kijárat. Ez a trófea - illetve a kráterből a nyílt víz irányába vezető 26 méteres csatorna átúszása.

A merülőhely melletti siratófal jelzi, hogy a kihívás veszélyekkel járhat, de csak akkor, ha felkészületlenül vállalkozol a kalandra! A búvártemetőnek is becézett Blue Hole nem veszélyesebb, mint más merülőhely. A balesetek oka, hogy a csatorna átúszásához 50 méter alá kell merülni, amit sűrített levegős palackkal igen rizikós végrehajtani. A nitrogén narkózis 40 métertől érezteti hatását, kicsivel mélyebben pedig már az oxigénmérgezés tüneteiként jelentkező izomgörcsökkel kell szembenéznie a merülőnek. A merülést ezért fiziológiai okokból speciális gázkeverékkel kell végrehajtani, amellyel kiküszöbölhetők az előbb leírt problémák.

A Blue Hole számos rekordkísérletnek is otthont adott. Ehhez a kultikus helyhez kötődik a 2006-os magyar búvár világrekord is, mely során Ritczler Gusztáv palackos mélymerülési világrekordot állított be: 270 méter mélyre sikerült lejutnia.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában