Advent

2023.12.17. 09:20

Összekovácsolja a közösséget az esztergomi ablakvadászat

Fényárban úszó, számokkal és ünnepi dekorációkkal díszített ablakok tartják lázban Esztergom Szentpál, más néven Tabán nevű városrészének lakóit, akik minden nap sötétedés után útnak indulnak, hogy megtalálják az éppen aktuális számot. A városrészben élő és az ablakvadászatot szervező Klányi család bízik benne, hogy kezdeményezésük igazi közösségépítő hagyománnyá válik.

Kemma.hu

Esztergomban is hagyományt teremtenének az adventi ablakvadászatból

Forrás: Beküldött

Kis túlzással lassan már nincs olyan kistelepülés a vármegyében, ahol ne ablakvadászattal telne el az adventi időszak. A kisebb falvakban könnyebb a résztvevők helyzete, hiszen kevesebb utca van, így hamarabb meg lehet találni a helyszíneket. Ugyanakkor Esztergomban, mint megyei jogú városban is láthatunk példát arra, hogy ha nem is teljes települési, de városrészi szinten is sikeres lehet a kezdeményezés.

A Klányi családtól megtudtuk, hogy hagyományteremtési, illetve közösségkovácsoló szándékkal hirdették meg az élő ablakos adventi kalendáriumot Szentpál/Tabán városrészben. A felhívásuk pozitív fogadtatásra talált a lakóközösségben, különböző korosztályok képviselői, köztük sok kisgyermekes család is lelkesen csatlakozott hozzájuk.

A számok kiosztásánál úgy vették figyelembe a lehetséges helyszíneket, hogy minél változatosabb útvonalon lehessen sétára indulni. Így decembertől 1-től 24-ig minden nap egy-egy újabb épület feldíszített ablakában jelenik meg az éppen aktuális napnak megfelelő szám, melyeket a késő délutáni, esti órákban bárki felkereshet. Pontos címet ugyan nem, de az utcák neveit előre megadják a résztvevőknek, így némi segítséget is kapnak az érdeklődők.

Segítség az ablakok megtalálásához
Segítség az ablakok megtalálásához
Forrás: Beküldött

– Talán egész Esztergomot nem érinti ez a kezdeményezés, viszont úgy látjuk, hogy az itt élők az ablakok keresésére indulnak. Idén mindenki ablakdíszítést vállalt, aztán majd meglátjuk, hogy az elkövetkező években mivé növi ki magát. Ez még csak a kezdet. Köszönjük szépen minden családnak, aki csatlakozott. Akinek van kedve, jöjjön és tegyen egy sétát nálunk! – tették hozzá a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában