Jegyzet

2023.12.10. 21:00

Legyünk minden nap Szent Miklósok!

Itt a csodák hónapja. Ártatlan lelkek hiszik a Mikulást, és nyilván a fát is a Jézuska díszíti, nem apa szitkozódva. Levelek íródnak a fehér szakállúnak meg a kisdednek, kívánnak a mindent elhívők vasutat, legót, kistesót és kutyát, és hiszik, hogy anya, apa, nagyi, papi csak súg, hogy mi is a szívük vágya.

Szűr Annamária

A héten Szent Miklós napja a kicsiknek egyet jelentett a tisztára suvikszolt cipőbe került ajándékkal, édességgel, de az egykor élt püspök története ennél sokkal többről szól. A legendák szerint mentett meg adománnyal három lánytestvért attól, hogy örömlánnyá tegye őket a családjuk, így tisztességes asszonyok és feleségek lehettek. Egy másik történet szerint fuldoklókat mentett meg a viharos tengerből. Sokasította a babonát, de még halálában is gyermek­áldáshoz segített egy házaspárt. Mese? Babona? Hit, vallás?

Igazából mindegy is, ki mit válaszol. Mert többről szólnak ezek a történetek. Emberségről. Csodáról. Amit akár mi magunk is megvalósíthatunk. Ehhez pedig csak odafigyelés kell. Túllépni magunkon és a közös jót, a más örömét nézni. Tudom, ez néha nehezebb, mint gondolnánk. De megéri. Így lehetünk hétköznapi, civil szentek. Ha egy csokival, ha egy öleléssel, ha egy kedves gesztussal. 

Mert minden csoda lehet. És abban nem csak a gyerekek hihetnek. Mi, felnőttek is kellünk hozzá, és messze nem csak december 6-án. Mert a csoda nem a naptárban, a dátumban van, hanem bennünk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában