Karnyújtás

2023.12.05. 17:00

Jubiláló véradók kaptak kitüntetést Dorogon +fotók

A magyar véradók napja alkalmából hétfőn, a József Attila Művelődési Házban tartott véradó ünnepséget a Magyar Vöröskereszt Dorog-Esztergom Területi Szervezete.

Kemma.hu

Jubiláló véradóknak mondtak köszönetet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Azokat a jubiláló véradókat köszöntötték, akik már huszonöt, harminc, negyven, illetve ötven alkalommal nyújtották önzetlenül kezüket. A rendezvényen Salánki Krisztián szaxofonon játszotta el a Feliz Navidad című közismert spanyol karácsonyi dalt, majd Bodó Ildikó területi koordinátor üdvözölte a jelenlévőket.

Dr. Bognár Ferenc, a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Vármegyei Szervezetének elnöke felidézte, hogy 1939-ben, a világháború kitörésekor vált a véradás szervezése a Vöröskereszt Mozgalom feladatává. Ismertette, hogy 1987 decemberében a Magyar Vöröskereszt országos szövetsége döntött arról, hogy minden évben november 27-én tartják a magyar véradók napját.

Beszélt arról is, hogy a vér az egyetlen olyan anyag, ami a tudomány jelenlegi állása szerint semmi mással nem pótolható. Éppen ezért az önzetlen segítségnyújtók nélkül hihetetlen tragédiák következhetnének be. Véleménye szerint a donorok a személyes példájukkal akár másokat is ösztönözhetnek a segítségnyújtásra. Végül a vármegyei szervezet nevében áldott, békés karácsonyt és sikeres, egészségben, véradásokban gazdag új esztendőt kívánt mindenkinek. Ezt követően kabaré előadással kedveskedett a vendégeknek az Magyar Vöröskereszt égisze alatt működő AHA Színpad társulata, majd dr. Bognár Ferenc Bodó Ildikóval közösen okleveleket és kitüntetéseket adtak át a véradóknak.

Donorok
Dr. Bognár Ferenc elmondta azt is, hogy évente mintegy 500 ezer egység vérre van szüksége az egészségügynek, ahhoz naponta 1600-1800 véradónak kell önzetlenül nyújtania a karját. Tapasztalatai szerint a véradás szervezők mindent megtesznek azért, hogy mindig legyen elegendő jelentkező, de a donorokon múlik a véradás sikeressége. Éppen ezért méltatta a jelenlévőket, hiszen embertársaink megsegítése céljából több alkalommal is jelentkeztek és részt vettek az alkalmakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában