Meglátni és megszeretni

2023.12.11. 17:25

Hódít a nordmann - utánajártunk, mit választunk, mennyiért, és hol érdemes tárolni a fát

Hihetetlen de jövő héten vasárnap már lázasan díszítjük a karácsonyfát. A lakás ékét addigra kell kiválasztani, megvenni és hazavinni. Na, meg persze befaragni, felállítani és ünnepi díszbe öltöztetni. Utánajártunk, mennyit kell fizetni az idén a fáért, és melyik fajtát keressük az árusok szerint.

Kemma.hu

A többség az idén is a nordmann fajtát keresi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A tavalyi ár, de nem sokkal drágábban juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz. A lucfenyőt 5 ezer, az ezüstfenyőt 6 ezer, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és a piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok – derül ki az Agroinform.hu felmerésének eredményéből. A kutatásból arra is kitér, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százalékuk tervez 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.

Ellátogatott a tatabányai vasútállomásnál árusítókhoz, hogy megtudjuk, milyen értékben vásárolhatunk az idén fenyőfát. A tűlevelűek mellett pedig egy házaspár érdekes élettörténetre akadtunk.

– Hétezer a nordmann, az ezüst hatezer, a lucfenyőnek pedig négyezer forint métere –  árulta el Bicsák Lajos és Bicsák Lajosné, akik hozzátetették, hogy ők nem emelték meg a tavalyi árakat.

A házaspár 1988 óta árulja a fenyőfákat a tatabányai piacon. Korán is keltek szombat reggel, ugyanis Nagykanizsáról érkeztek. Több ezer fájuk van, és néhány nappal érkezésük előtt vágták ki az árusított példányokat.

Régen éltek itt rokonaink, így kezdtünk el árusítani a városban. Azóta ez a hagyomány megmaradt, minden évben visszatérünk

– árulták el.

Az Agroinform.hu felméréséből egyébként is az kiderült, hogy a válaszadók 29 százaléka tervez idén valamivel kisebb fenyőfát vásárolni, további 11 százalékuk olcsóbb fajtára tervez váltani, és 21 százaléknyian bíznak abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthatnak a korábbinál kedvezőbb áron. A házaspártól megtudtuk, hogy tavalyelőtt inkább a nagyobb méretű fákat keresték, előző évben viszont éppen ezeket nem keresték. Idén, akik eddig már nézelődtek, inkább a kisebbekre voksoltak. 

A kutatás alapján 45 százaléknyian részesítik előnyben a nordmann fenyőt, a többinél magasabb áron kapható, de tartósabb fajtát. Ezt a Tatabányán árusítók is megerősítették, náluk is inkább ezt a fenyőfajtát keresik. De az ezüstfenyő szintén kelendő.

A Bicsák házaspár szerint senkinek sem kell attól tartania, hogyha hamarabb vásárolja meg a fenyőfát, akkor szentestére az lehullajtja tűleveleit. Ám természetesen a tárolásra mindenképpen figyelni kell.

Plusz négy-öt fok az ideális ilyenkor. Akár az erkélyen, a garázsban vagy a pincében is lehet tárolni. De volt már olyan vevő, aki az autójában tartotta díszítésig

– sorolták a trükköket.

Vásárlási szokások

Magyarországon ma 6–700 családi gazdaság termeszt 3000–3500 hektáron fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi. Köztük van a nagykanizsai házaspár, akik még december 24-én is árulják majd a fákat.
Tapasztalataik alapján ugyanis nagyon sokan szenteste napján vásárolják meg a fenyőt. Vagy azért, mert nem tudják megfelelő helyen tárolni, vagy pedig azért, mert nem szeretnék, hogy gyermekük meglássa, mielőtt azt feldíszítik. Azt is megfigyelték, hogy a műfenyők már évek óta egyre nagyobb teret kapnak, ezért egyre kevesebben vásárolnak már élő fenyőfát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában