Fejlesztés

2023.12.07. 17:30

Helyszínbejárás a kisbéri ipari parkban: kisebb környékbeli cégeket segíthetnek +fotók

A vérteskethelyi út melletti ipari területen hamarosan befejeződnek a kivitelezési munkálatok.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A kisbéri önkormányzat helyszínbejárást és befektetői tájékoztató fórumot tartott az új kisbéri ipari fejlesztési terület parcellaértékesítéséről az érdeklődő vállalkozások és vállalkozók részére. 

– Nagyon régóta dolgoztunk azon, hogy ez a projekt megvalósulhasson. Önkormányzatunk ezt a területet még olyan 2007 magasságában vásárolta meg, kimondottan ezzel a céllal. Pár évig nem történt itt semmi, majd 2016-ban tudtunk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatnak köszönhetően erre pályázni, amin nyertünk is. Utána is még elég sok teendő volt – emelte ki Sinkovicz Zoltán, a település polgármestere.

A beruházásnál fontos szempont volt, hogy a helyi-, és környékbeli kis-, és középvállalkozásoknak tudjanak helyet biztosítani, valamint szeretnék, ha a lakókörnyezetben lévő, a lakókat esetleg zavaró vállalkozások is kitelepülnének.
– Minden fontos közmű rendelkezésre áll a tíz hektáros területen, amelyen összesen húsz parcella található. Ezek eltérő nagyságúak, háromezer és hétezer négyzetméter közöttiek. A mérettel is szeretnénk azt hangsúlyozni, hogy nem egy nagy multicégnek az igényeit szerettük volna kielégíteni, hanem sokkal inkább kisebb környékbeli cégek tevékenységiekhez helyet kínálni.

A kivitelező vállalatnak december 31-ével kell teljesen elkészülnie, most már az utolsó simításokat végzik.
– Az úgynevezett humusznak az elterítése van hátra, mert ilyenkor kell egy szigorú humuszmentési tervet készíteni.

A támogatás elnyerése az önkormányzat részére nem csak jogokkal, hanem kötelezettséggel is jár. Ennek értelmében az önkormányzat öt évig nem adhatja el a parcellákat, ezért ezen elidegenítési tilalom időszaka alatt az önkormányzat bérbe adja ezeket a parcellákat. A tilalmi időszak lejárta után lehet értékesíteni a területeket. Folyamatban van a bérleti értékesítési konstrukció kialakítása, amelyet majd a részletes kiírás tartalmaz. 

A jogviszony úgy kezdődne, hogy az önkormányzat licitre kiírja a bérletet, amely licitet igazolnia kell az ipari terület támogatója felé. A licitet elnyerő vállalkozás a tilalmi időszak alatt a liciten elnyert bérleti díjat fizeti az önkormányzatnak, majd a tilalom lejárta után egy nyilatkozattal lehetősége van a terület megvásárlására. A bérbevevőt a helyi építési szabályzatban foglaltak szerinti beépítési kötelezettség terheli.

Fontos projekt
A 8135-ös számú összekötőútra merőlegesen indított belső feltáró út a fejlesztési területet hurokszerűen körül öleli. A két forgalmi irányú út 6,5 méter burkolat szélességgel, nehéz tehergépjármű forgalom viselésére megfelelően méretezett és kiépített pályaszerkezettel épül. A kiépítésre kerülő útburkolat felülete 10.590 négyzetméter, ahol az építendő pályaszerkezet 30 centiméter M56 szórt útalap, 15 centiméter hidraulikus kötőanyagú útalap és 14 centiméter AC jelű aszfalt burkolat. A fejlesztési terület vízellátása a terület déli oldalán található regionális vízvezeték egyikéről történik. A fejlesztési terület északnyugati mélypontjában leürítő aknát kell kiépíteni. A terület oltóvízének biztosítása érdekében 9 darab NA100-as földfeletti tűzcsap telepítése tervezett. A szennyvizek elvezetése érdekében elválasztott rendszerű hálózatot építenek ki valamennyi tervezett belső út nyomvonalán. A mélypontban szennyvízátemelőt helyeznek ki. Innen a szennyvizek tovább vezetésére, mintegy 160 méter hosszú nyomott szakasz kiépítése szükséges.

A fejlesztési terület közterületén keletkező csapadékvizeket a feltáró út melletti nyílt árok gyűjti össze. A mélypontban összeérkező csapadékvizek elvezetésére elválasztott rendszerű, 290 méter hosszú gravitációs zárt csatorna épül. A hálózat befogadója a Kisbéri-csatorna. A terület gázigényét a Vérteskethely-Kisbér között üzemelő nagyközépnyomású gázvezetékről való utólagos lecsatlakozással lehet biztosítani (hossza mintegy 500 méter). A villamos-közművek kiépítése esetében is a gerinchálózatot építenek ki. A villamos energiakapacitás 3x1600 A, azaz 1 107,2 kVA, a csatlakozási feszültségszint 0,4 kV, ehhez mintegy 280 méter nyomvonal hosszúságú KÖF kábelt kell létesíteni. Mivel a közterületek megfelelő megvilágítása önkormányzati hatáskör és feladat, ezért kiépítenek 1500 méter közvilágítási hálózatot is. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában