Hagyományőrzés

2023.12.01. 13:46

Fotókon a 9. alkalommal megrendezett Szent Borbála Emlékülés: a bányászaté volt a főszerep

Kilencedik alkalommal szervezte meg a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány és a Tatabányai Múzeum a Szent Borbála Emlékülést.

Kemma.hu

Dr. Szemán Attila történész Bányászék és kalapács címmel tartott előadást

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A programot Pál Gabriella, a múzeum igazgatója nyitotta meg. Kiemelte: a program lehetőséget teremt arra, hogy a hazai és a tatabányai bányászatot és az ehhez kapcsolódó kutatásokat megismerjék. Ugyanakkor ez egy különleges nap az advent miatt. Hozzátette: Szent Borbála a szénbányászat elterjedésétől e tevékenység védőszentje. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester gyermekkori emlékeit idézte fel, amikor szülei a bányászathoz kapcsolódóan végezték Tatabányán tevékenységüket, s teremtették meg a mindennapokhoz a feltételeket. Fontosak ezek a rendezvények, mert így a fiatalok is megismerhetik a város évtizedekkel ezelőtti életét. Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgató-helyettese vette át a szót levezető elnökként. Kiemelte: az első konferencia Szent Borbálát helyezte a középpontba, majd ehhez kapcsolódtak évről évre a bányászathoz kapcsolódó témák.

Bányász kisplasztikák
Jóna Imre helytörténész az államosítástól a Trösztig címmel tartott előadást. Balogh Csaba, a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány elnöke az ipari infrastruktúrákról, vállalkozásokról szólt, majd Mokánszki Béla, okleveles bányamérnök nosztalgiázott, s Dallos István helytörténész képeket vonultatott fel a 125 éves Tatabányai Erőmű történetéből.
Kiállítást is megnyitottak. Bariczáné Szabó Szilvia gyűjteményéből bányász kisplasztikák tekinthetőek meg.

Elsőként dr. Szemán Attila történész előadását hallhatták Bányászék és kalapács címmel. A szakember képekkel is szemléltette az évszázadokkal ezelőtti eszközök fejlődését. A bányászék és csákány mellett a kalapács jellemzőiről is szólt. Megmutatta azokat a címereket, jelvényeket is, amelyeken megjelentek a jelképpé vált bányászathoz kapcsolódó eszközök is.

Kisné Cseh Julianna, a Tatabányai Múzeum régész-muzeológusa "Isten kezében életünk..." - Gazdaság és hitélet címmel tartott előadást, amelyből kiderült a MÁK Rt. szerepe a tatabányai hitközségek életében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában