Emlékezés

2023.12.03. 14:50

Fejet hajtottak az elhunyt bányászok előtt a csolnoki Borbála-napon

Szombaton rendezte meg a  Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület a Borbála napi rendezvényét, melynek keretében megemlékeztek Fleischmann Dezsőről, a szervezet egykori, októberben elhunyt vezetőségi tagjáról, a Csolnoki Bányászati és Ásványgyűjtemény vezetőjéről is.

Kemma.hu

K. Kovács József, Raduka Ferenc, Bánhidi József és Mráz László koszorúzott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A helyiek szombaton először a Rákóczi-telepen található Szent Borbála-templomban gyűltek össze, ahol Rajk János plébános celebrált ünnepi szentmisét, melyen közreműködött a Wagenhoffer Női Kórus is.

A szentmise után a Bányász Művelődési Házban folytatódott a Borbála-nap. Szombathné Baumann Éva, a rendezvény moderátora köszöntötte a résztvevőket – köztük Kolonics Péterné polgármestert –, majd a csolnoki Német Nemzetiségi Vegyeskórus közreműködésével elénekelték a Himnuszt.

Fodor Zalán, a helyi általános iskola ötödik osztályos tanulója elszavalta Kerekes Károly: Ragyogj bányászat csillaga című, Szent Borbálához íródott versét. A Borbála-napot bányászdalokkal színesítette a vegyeskórus, majd Szilágyi György, a szervező egyesület elnöke felidézte a 2023. október 16-án, 79 éves korában elhunyt Fleischmann Dezső életútját, kinek elvesztése megrázta a csolnokiakat. Elhangzott, hogy az egykori vezetőségi tag nehéz sorsú bányász családban született 1944-ben, bányászként kezdte munkáséveit, vájár szakmát tanult és bányászként vonult nyugdíjba. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a csolnoki bányász hagyományőrző tevékenység megszervezésében is, a gyűjtemény vezetőjeként kiváló és élvezetes tárlatvezetéseket tartott a látogatóknak. Köztiszteletben és közszeretetben álló ember volt, 2019-ben a helyi képviselő-testület „Csolnokért” díjjal tüntette ki.

– Visszakérte kincsét a Föld, Isten nyugosztalja. Jó szerencsét, emlékét örökre megőrizzük!” – zárta emlékező beszédét Szilágyi György.

A Bányászhimnusz eléneklésével az ünnepség hivatalosan véget ért, majd baráti, kötetlen beszélgetés keretében szerény vendéglátásban részesítették a jelenlévőket.

Koszorúzás
Az ünnepség keretében a jelenlévők átsétáltak a Bányász Művelődési Ház udvarán található emlékfalhoz, ahol a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület, valamint a községi és német nemzetiségi önkormányzatok nevében is koszorúztak. Az emlékezés virágának elhelyezése után fejet hajtottak a Bányász Szakszervezeti Szövetség, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, a Csolnoki Nyugdíjas Bányász Szakszervezet és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Dorogi Helyi Szervezetének képviselői is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában