Királyváros

2023.12.22. 15:00

Esztergom is fontos szerephez jut a „Szent István 2025” programsorozatban

Az együttműködésbe Esztergomot is bevonják.

Kemma.hu

Az államalapítás, valamint a Szent István-i teljes életmű megismertetését tűzte célul a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület és a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány − jelentette be Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő, az imacsoport vezetője az Országház imatermében az MTI beszámolója szerint.

A „Szent István 2025” programsorozat elindításának érdekében a három szervezet öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá azzal a szándékkal, hogy Szent István államépítő, államszervező, egyházszerevező munkáját, külpolitikáját és a szomszédos birodalmakhoz fűződő kapcsolatát, politikai tetteit megismertesse - mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület elnöke, aki a program társelnökeként vesz részt a kezdeményezésben.

– Meggyőződésem, hogy Szent István személye alkalmas arra, hogy a nemzeti egységet kifejezze. Az ő életműve, függetlenül attól, hogy milyen a vallásunk, legyünk katolikus, református, evangélikus, zsidó vallásúak, vagy nem hívők, összekötő kapocs lehet. Hiszen amit megalkotott, ezer éve működik, és az, hogy még ma is itt vagyunk, magyarul beszélünk, hogy nemzeti öntudatunk, önbecsülésünk lehet, abban meghatározó szerepe volt Szent Istvánnak – fejtette ki Lomnici Zoltán.

Hozzátette: együttműködve a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel, már számos rendezvényt szerveztek és arra az elhatározásra jutottak, hogy azokat a településeket, amelyek Szent István életében meghatározó szerepet játszottak (Esztergom, Székesfehérvár) bevonják ebbe a programba; mindkét város polgármesterével együttműködési megállapodást írtak alá. Szeretnék a kutatásokat is ösztönözni ebben az időszakban − mondta Lomnici Zoltán −, hiszen Szent István életének, életművének sok olyan eseménye van, amit „nem tudunk biztosan”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában