Megcsinálták

2023.12.04. 15:00

Csapadékvíz-elvezető csatornákat fejlesztettek Csépen

A Széchenyi 2020 program keretében 50 millió forint Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével csapadékvíz-elvezető csatornák fejlesztésére került sor Csépen.

Kemma.hu

Csép Község Önkormányzata csapadékvíz-elvezetés fejlesztésére pályázott és nyert támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően.

A TOP „Települési környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztések” elnevezésű pályázatán 50 millió forint Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével a beruházást a település központi utcájában, a Petőfi utcában valósították meg.

A projekt konkrét célja az volt, hogy egy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz elvezetési rendszert alakítsanak ki a teljesen beépített családiházas övezeti részen, amely vízkárok kialakulása nélkül képes elvezetni a befogadóba az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadékot is.

Az érintett részen az ingatlanok fekvése mélyebb a kiépült szilárd burkolatú utaknál, így a csapadékvíz az útburkolati pályatest lábánál és az ingatlanok út felé eső szakaszain gyűlt össze. Egy intenzív csapadékhullás esetén a vizet már nem voltak képesek elvezetni a település meglévő burkolt vagy burkolatlan elvezető árkai. A kapott támogatás segítségével a meglévő árkokat átépítették, leburkolták és alkalmassá tették a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban előforduló nagy mennyiségű csapadék elvezetésére.

A TOP-os projekt keretében 2068 méter hosszan építették ki a csapadékcsatornát, továbbá a meglévők burkolását. A kivitelezési munkálatok 2023 októberére fejeződtek be az 50 millió forint Európai Uniós támogatásnak köszönhetően.

A beruházás egy átgondolt vízrendezési fejlesztés régóta várt lépését jelentette. A beruházás létrejöttét követően Csép sűrűn lakott utcái, az itt található magán- és köztulajdon hosszú távon védetté vált az egyre gyakrabban előforduló vízkárok ellenében. Ezzel az itt élők számára élhetőbbé vált a település, hiszen most már nagyobb biztonságban lesznek az utcákban található családi házaik és ingatlanjaik.

A projekthez kapcsolódóan a helyi lakosság szemléletformálására vonatkozó akció is megvalósult a hatékonyabb vízgazdálkodáshoz vezető lépések megismertetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában