Jegyzet

2023.12.05. 21:00

Bennünk áll össze a szín és a forma, avagy műszaki rajzoktól a festészetig

Egykoron sok műszaki rajzot készítettem. Kollégáim számára nagyon meglepő volt, hogy a méretvonalak, méretsegédvonalak, méretszámok, mérethatároló nyilak világában utóbbiakkal milyen sokat elvacakolok. Aztán változott a világ. Mérés, tervezés, méretezés után nagy papírra rajzolhattam körzővel, vonalzóval. A tusos, pauszpapíros véglegesítést egy kollégám végezte.

Fenyvesi Károly

Már újságíróként mutattak egy cégnél egy műszaki rajzot. Megdicsértem a szép, egyforma nyilakat. Nagy nevetés után derült ki, hogy egy számítógép munkáját ismertem el. Változik a világ. Azon része sokkal kevesebbet, hogy a képzőművészetet tanulók képzésének egyik elengedhetetlen eleme a modell utáni alkotás. Ez akkor ugrott be, amikor hírt kaptam arról, hogy egyik Duna-parti városunk Corvin-díjas festőművésze, egyben Petőfi-díjas művészeti írója, jóval túl a hetvenen, több órán át modellt ült egy otthonához közeli művészeti szakgimnáziumban. 

Hab a tortán, hogy az alkotásokat nem ő korrektúrázta, az esetleges hibákra, a szükséges javításokra a szaktanárok hívták fel a figyelmet. Egy műszaki rajz és egy festmény világa első gondolatra nagyon messze van egymástól. A szakrajznak mindig a valóságról kell szólnia, kivéve persze, ha egy merész elképzelést, újítást álmodott meg valaki. Az olaj-, az akvarell-, a pasztellképek, a grafikák a szemnek színeket, vonalakat jelentenek. Bennünk állnak össze gondolattá. Nem egyszerű a világ. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában