Vármegyejáró

2023.12.03. 08:03

Bemutatkozik Pilismarót, ahol fejlesztések adnak új lendületet a településnek

Már csak az utolsó simításokat végzik a pilismaróti orvosi rendelőnél, melyet hamarosan átadnak majd, jövőre pedig újabb két fontos beruházás kezdődhet el a településen. A távlati tervek között szereplő turisztikai beruházások újabb lendületet adhatnak a községnek.

Walczer Patrik

Hunyadi Balázs örül az újjávarázsolt orvosi rendelőnek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Mintegy tíz éve tervezte az önkormányzat, hogy felújítja az orvosi rendelő épületét, de a különböző nehézségek miatt a szükséges fejlesztések az idei évig várattak magukra.

– 2023 tavaszán új közbeszerzési eljárást írtunk ki a rendelőre, de mindegyik ajánlat jóval meghaladta a rendelkezésre álló keretet. Ezért egy középáras ajánlatot kiválasztva többlettámogatási kérelmet nyújtottunk be a Miniszterelnökség felé. Köszönjük Magyarország Kormányának a 85,5 millió forintnyi többletforrást – idézte fel Hunyadi Balázs polgármester.

A község vezetője szerint óriási öröm volt, hogy a szoros határidő ellenére találtak olyan kivitelezőt, mely a június 8-i munkaterület átadástól számítva bő 5 hónap alatt újjá tudott varázsoli egy elképesztően romos épületet. Az energetikai korszerűsítés mellett szerkezeti átalakítást is végeztek, ugyanakkor egy nem várt probléma is jelentkezett. A pótmunkákra mintegy 11 millió támogatást kaptak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP) koordináló vármegyei önkormányzattól, az összeg egy részéből eszközbeszerzés is megvalósul, melynek eredményeként akár méhnyakrák szűrést is lehet majd végezni a rendelőben.

A turizmust is fejlesztenék
Hunyadi Balázs elmondta, hogy hálózatos turizmusfejlesztés részeként, konzorciumi partnerrel közösen szeretnék modernizálni a Dunapartot. Akadálymentesítenék a vizesblokkot, nyári konyha is létesülne, kerékpár-, kajak- és SUP-tárolót is elhelyeznének, de a területet is környezetbarát és tájba illő módon fejlesztenék. A Magyar Falu Programban szeretnének pályázni a jövőre 50 éves Mesevár Óvoda belső tereinek felújítására. A lovasturizmushoz köthető basaharci fejlesztés megvalósulása az uniós források megnyitásától is függ. Az önkormányzat megállapodást kötött az Esztergomi Vitézek RAFC-cal, így a klub U11-es kézilabdacsapata – melynek nyolc pilismaróti diák is a tagja – heti kétszer edz a sportcsarnokban. Falubajnokságot is terveznek jövőre, a helyiek az asztalitenisztől a sakkig több sportágban mérhetnék össze tudásukat. Kulturális szempontból is zajlik az élet a településen, a művelődési ház és a könyvtár is rengeteg programot szervez, de az adventi gyertyagyújtások is közösségépítő programok lesznek. Sokak örömére hosszú évek után visszatér a községbe a „Hirschbergi Mikulás” is.

A TOP Pluszban a művelődési ház felújítására 110 millió forintot, míg a Nyírő Csaba Sportcsarnok energetikai korszerűsítésére mintegy 120 millió forintot nyert az önkormányzat, a közbeszerzéseket várhatóan még a napokban ki fogják írni. A művelődési ház esetében a közbeszerzés tartalmazni fogja a Magyar Falu Programban az intézmény udvarára megálmodott szabadtéri színpad kivitelezését is, ugyanis a közös helyrajzi szám miatt együtt kell megvalósítani a két fejlesztést. Jó hír, hogy Magyar Falu Programban a sportcsarnok mellett létesített fitneszpark is.

– Köszönjük Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének, a konzorciumi partnerünk vezetőjének, Dr. Juhász Jánosnak, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. ügyvezetőjének és Erős Gábor országgyűlési képviselőnknek a rendelőhöz köthető projekt és a további pályázatok kapcsán nyújtott segítséget – tette hozzá.

Segít és partner a vármegye
Több nagy léptékű fejlesztés is megvalósulhat Pilismaróton a vármegyei önkormányzat koordinálta TOP Plusznak köszönhetően. Mintegy 110 millió forintos pályázati támogatásból korszerűsödhet a Dobozy Mihály Művelődési Ház, amely a munkák során kívül-belül megújul. A Nyírő Csaba Sportcsarnok épületében 120 millió forintból történik felújítás. További mintegy 251 millió forintból új turisztikai attrakcióként erdész és horgász látogatóközpont létesül. Ez utóbbi nem önkormányzati projekt, hanem a Vadregény egyesület fejlesztése.
A fejlesztést finanszírozó határozatot a vármegyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé. A megvalósítás a vármegyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történik.

(Hirdetés)

A cikk a pilismaróti önkormányzat támogatásával készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában