Vármegyejáró

2023.12.11. 19:21

Bemutatkozik Mogyorósbánya, ahol kihasználják a pályázati lehetőségeket

A 2023-as év egyik legfontosabb fejlesztése a Petőfi Sándor utca 63–83. szám közötti útszakasz felújítása volt, mely szilárd térkőburkolatot kapott. A beruházás a Magyar Falu Programban tavaly elnyert mintegy 45 millió forintos támogatásból valósult meg. A kivitelezés befejezése után Havrancsik Tibor polgármester Gyopáros Alpár modern településekért felelős kormánybiztossal és Erős Gábor országgyűlési képviselővel avatta fel az utcát.

Walczer Patrik

Havrancsik Tibor büszke a Petőfi Sándor utca megújult szakaszára

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

– Örülünk annak, hogy egy újabb utca kapott szilárd burkolatot, így ismét csökkent a szilárd burkolattal még nem rendelkező útszakaszok hossza – mondta a község vezetője. 
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében lezajlott a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése. Az elnyert mintegy 200 millió forintnyi támogatásból a Petőfi, Arany és Jókai utcákban szilárd burkolatú árkok újultak meg, illetve létesültek, így nagyobb eső esetén is gond nélkül el tudják vezetni a csapadékot. A projekt kapcsán a helyi iskolások többek között az „Egy csepp vízben az élet” címmel tematikus, interaktív, szemléletformáló vízvédelmi napon vehettek részt. 

Számos rendezvényt tartottak
Idén fejezték be az 5 millió forint támogatásból megvalósuló Teret a zenének című térzenei programsorozatot, a község különböző pontjain tartottak koncerteket, előadásokat. Az önkormányzat és a Mogyorósbányai Fúvószenekar kölcsönösen segíti egymást, ennek megfelelően a zenészek is több szereplési lehetőséghez jutottak. Az önkormányzat saját forrásból is igyekszik kulturális programlehetőségeket kínálni a helyieknek. A hagyományos rendezvények – például családi nap, szüreti mulatság – is jól sikerültek, de népszerű volt a több témát felölelő tavaszi és őszi előadás-sorozat is. A könyvtárban a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve évek óta tartanak szakköröket, ezúttal a hímzés és a szövés technikáját lehet megtanulni. A Kistelepülések Tornája elmúlt két évadját megnyerte a mogyorósbányai futballcsapat és jelenleg is az élről várják a tavaszi fordulót. Idén Mogyorósbánya volt a házigazdája a Táttal és Tokoddal közös Orbán-napi ünnepségnek és az Őszi szőlőhegyi túrának is, utóbbin több százan vettek részt, a kirándulókat egy tál étellel és pohár frissítővel várták a Vincellér téren. 

A TOP Pluszban a községi játszótér fejlesztésére 100 millió támogatást nyert az önkormányzat. A régi eszközök és a kerítés egy részének cseréje mellett parkoló épül, az öreg, veszélyes fák helyett új csemetéket és további dísznövényeket ültetnek majd. Jelenleg a szükséges tervek és engedélyek beszerzése van folyamatban. 
– Egyelőre tartaléklistára került a Magyar Falu Programban a Petőfi Sándor utca 17–53. közötti járdaszakaszának felújítására benyújtott pályázatunk, de bízunk a jövőbeli megvalósításban. Fontos, hogy önkormányzatunk idén is megőrizte a stabilitását, még a mostani gazdasági helyzetben sem volt szükség hitelfelvételre. Intézményeinket is működtetjük, az immár önálló Erdőszéli Óvoda és a minibölcsőde mellett a KLIK fenntartásában lévő általános iskolát is támogatjuk. 
Köszönjük Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének, dr. Juhász Jánosnak, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. ügyvezetőjének és Erős Gábor országgyűlési képviselőnknek a pályázatoknál nyújtott számtalan segítséget – mondta Havrancsik Tibor. 
 

kemoh címer
 

 

Segít és partner a vármegye 
Nemcsak a játszótér, hanem annak környezete is nagyléptékben megújul Mogyorósbányán a vármegyei önkormányzat koordinálta TOP Pluszból elnyert kereken 100 millió Ft-os forrás segítségével. 
A meglévő elöregedett játékok elbontását követően tizenegy új játszóeszközt fognak telepíteni, növényeket ültetnek, ivókutat, padokat helyeznek ki, árnyékolás, kerítésrendszer és kapu létesül. Ingyenesen használható nyilvános mosdó is lesz, és hétállásos parkoló épül, amely biztonságosabbá teszi a közlekedést az Alkotmány úton.
A fejlesztést finanszírozó határozatot a vármegyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé. A megvalósítás a vármegyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történik.

(Hirdetés)

A cikk a mogyorósbányai önkormányzat támogatásával készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában