Hagyományőrzés

2023.12.03. 19:04

Átadták a Bánhidáért Emlékérmeket Tatabányán +fotók

A Puskin Művelődési Házban rendezett Szent Borbála-napi esten adták át a Bánhidáért Emlékérmeket. A szlovák dalkör énekes felvezetője után Vankó Éva, a művelődési ház vezetője köszöntötte a megjelenteket, s adta át a szót Mazalin Zoltánnénak, a bánhidai szlovák nemzetiségi önkormányzat elnökének. 

Kemma.hu

Mazalin Zoltánné kiemelte a bányászok védőszentjéhez kapcsolódó ünnepeket, amelyek segítik a fiatokkal is megismertetni a hagyományokat. Szólt a Jó szerencsét! köszönés fontosságáról, a föld alatti tragédiákról, s arról, milyen tevékenységeket végeznek annak érdekében, hogy a fiatalok többet tudjanak a város múltjáról. Majd a nemzetiségi önkormányzat díjazottjait emelte ki: Nagy Józsefet és feleségét, Zábráczki Jolánt. Mindketten tősgyökeres bánhidaiak, és 56 éve házasok. Jolán kicsi korától kezdve működik közre a Puskin kulturális csoportjaiban, a Bánhidai Baráti Kör alapítója, s 2017-től a szlovák dalkör tagja, férjével együtt. 

Visegrádi József, a Bánhidáért Baráti Kör elnöke a civil szervezet által javasolt díjazottat mutatta be. Skrinyár Mihály is Bánhidán született, s a zene, az éneklés már kiskorában középpontba került, ötödik osztályos korára már a kottaolvasást is ismerte. Templomi harmóniumon gyakorolt, majd kántorkodott. Később évtizedekig nem zenélt, majd 2000-ben ismét, nem sokkal később a felsőgallai, majd a bánhidai templomba került ismét. Máig is közreműködik a szentmiséken. 

A rendezvényen Szücsné Posztovics Ilona polgármester gratulált a díjazottaknak és megköszönte a Baráti Kör és a Puskin Művelődési Ház közösségépítő tevékenységét, majd szeretetben, békében és az egymásra figyeléshez elengedhetetlen időben gazdag adventet és ünnepeket kívánt. 

A díjazottak köszönetnyilvánítását követően a Tatabányai Bányász Fúvószenekar koncertje következett. Soltész Kálmán és Solecki Szilárd vezetésével. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában