Vigyázzunk az erdőkre!

2023.12.26. 20:00

A klímavédelemben is fontos szerepe van a Pilisi Parkerdőnek

A főváros és térségének legjelentősebb zöldinfrastruktúrája az az 5600 hektáros városi erdő, amelynek 3600 hektárnyi területét a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli. A klímavédelem szempontjából ezeknek az erdőknek az állapota, jövője az egyik legfontosabb kérdés.

Kemma.hu

A parkerdő 2020-ban indította el hosszú távú stratégiai projektjét 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A parkerdő városierdő-fejlesztési programjának keretében a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetével közösen tekintette át a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő erdők helyzetét és jövőjét a klímaváltozás tükrében – tájékoztatott a közelmúltban közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt. Az idén 150 éves Budapest teljes területének tizenegy százaléka erdő, amellyel az európai nagyvárosok középmezőnyében helyezkedik el. 

Ezeknek az erdőknek a túlnyomó többségét egykor erdészek telepítették. A parkerdő 2020-ban indította el hosszú távú stratégiai projektjét, a városierdő-fejlesztési programot, amelynek legfontosabb céljai az általa gondozott budapesti és agglomerációs erdők ökológiai értékének növelése, klímavédelmi és rekreációs funkcióinak erősítése. A program eddigi megvalósítása során egyébként a Pilisi Parkerdő több kerületi önkormányzattal közös, illetve vállalati partnerek által támogatott fejlesztést valósított meg, idén tavasszal külső szakértők bevonásával szakmai workshop­sorozatot, nyár elején pedig budapesti konferenciát szervezett a városi erdőkről. 

– Az Erdészeti Tudományos Intézettel közösen most a jövőbe pillantottunk: azt néztük meg, hogy mi várható harminc-ötven év múlva. És azt látjuk, több helyen új megoldásokra, nagyobb forrásokat igénylő beavatkozásokra, fejlesztésekre van szükség, ha a ma ismert erdőkép megőrzése és fejlesztése a cél – fogalmazott Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában