Szent Borbála nap

2023.12.06. 18:06

60 éve praktizál a város díszpolgára - rangos elismeréseket adtak át Tatabányán +fotók

A Szent Borbála napi ünnepi közgyűlésen adták át Tatabánya legnagyobb elismeréseit és a vármegye által elkészíttetett imázsfilmet, amely a város különlegességeit, nevezetességeit mutatja be.

Kemma.hu

Dr. Fertetics János lett Tatabánya Díszpolgára, így aláírta a díszpolgári könyvet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az Árpád Gimnázium Kórusával együtt énekelték a meghívottak a Himnuszt, majd Szücsné Posztovics Ilona polgármester ünnepi beszédében szólt a mindig tiszteletet követelő bányáról, amely az állandó veszélyre emlékeztetett. Hatvan évvel ezelőtt huszonhat áldozatot követelt egy sújtólégrobbanás a XV/A aknán, s a bányász emlékműnél 581 név szerepel. Tisztelettel adózunk a bányaszerencsétlenségben elhunytaknak – mondta. Köszöntötte a közösség szolgálatában élen járó díjazottakat is.  

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke különleges ajándékkal érkezett az ünnepi közgyűlésre: átadta a városról készített imázsfilmet, amely a nevezetességeket, különlegességeket mutatja be. Jelentős kordokumentum – fogalmazott. Megemlítette a TOP+-os pályázatokat is, amelyek jövőre kiterjednek a megyére is. 

Az elismerések átadása a Tatabánya Kultúrájáért díjjal indult. Madarász Tibor festőművész vehette át, aki azon ritka alkotók egyike, akinek művei előtt állva úgy érezzük, mi is részesei, szereplői vagyunk a festménynek.

Dallos Istvánnal készített kisfilmben a Csillék az égen című fotóalbumról beszélt a fotóművész egy bejátszásban, majd a Szabó Ignác díjat adták át dr. Juhász Balázsnak, aki harmincöt esztendeje a Tatabányai Szent Borbála Kórház elismert szakembere. Kiváló munkaszervezői képességével jól irányítja, működteti az általa vezetett Neurológiai Osztályt. 

Az Ezüst Turul Díjat Soltész Kálmán vehette át, aki a Tatabányai Bányász Fúvózenekar vezetője, karmestere. Állandó fellépői a bányásznapok, a Szent Borbála napok rendezvényeinek.

A legfőbb törvény
Dr. Fertetics János egész életét a gyógyításnak szentelte. Orvosi pályára készült. 1934-ben Győrszentivánon született, általános és középiskoláját Győrben járta ki. 1962-ben végzett Szegeden, tavaly vehette át a gyémántdiplomát. Rövidfilm is készült vele. A bejátszásban elmesélte, hogy az 1962-es TBC legyőzésében is fontos szerepet vállalt. A valamikori Tüdőgondozó első és utolsó napján is jelen volt. 
– A beteg egészsége a legfőbb törvény – vallja.

Tatabánya Díszpolgára címet dr. Fertetics János, a hatvan éve folyamatos munkaviszonnyal rendelkező tüdőgyógyász főorvos vehette át, aki elhivatottsága, a szakma és a betegek iránti tisztelete okán kapta meg a rangos elismerést. 

Az ünnepségen az Árpád Gimnázium Kórusa mellett közreműködtek a Dallam Alapítvány növendékei és tanárai. Bencsik János országgyűlési képviselő pohárköszöntője után az esemény a Május 1. parkon keresztül vezető lámpás felvonulással folytatódott, majd az Óvárosi Szent István templomban ünnepi szentmisével zárult. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában