Malom és Kacsa

2023.12.20. 19:00

5+1 recept és tipp a tatai szakácstól: itt a válasz, hogy nem reped majd ki a bejglid

Tóth Tivadar, a Malom és Kacsa séfje a minap még Mautner Zsófia gasztro szakíróval, bloggerrel főzött, most pedig már lázasan készül az ünnepekre. Karácsonyfája, ahogy ő fogalmaz, most is az otthonában áll már: az Öreg-tó partján álló bisztró- és rendezvénytért ugyanis az otthonának tekinti. Mint megtudtuk, az idei fán kétezer üveggömb díszíti, így emelve az ünnepi hangulatot. Persze a hangulat az ünnepi asztalnál is fontos, és Tivadar sem hagyja az utolsó pillanatra az étkek elkészítését.

Kemma.hu

Mautner Zsófia és Tóth Tivadar a Malom és Kacsa decemberi vacsoraestjén

Forrás: Malom és Kacsa/Facebook

Fotó: Grepaly Andras Zoltan

Persze a hangulat az ünnepi asztalnál is fontos. Ő maga három nappal előbb kezdi a konyhai előkészületeket otthon. Mint mondja, a töltött káposztának is jobb, ha áll két napot, és a zserbó esetében is puhulnia kell a tésztának például. Ha pedig már így belemelegedtünk a témába, a karácsonyi menühöz kértünk tőle néhány tippet, tanácsot.

Fedezzük fel újra a csombort!

Mint azt a Malom és Kacsa séfjétől megtudtuk, a töltött káposztát eszméletlenül megdobja a csombor, vagyis a borsikafű. Ha pedig halban gondolkodunk, bátran készítsünk akár töpörtyűt is a kopoltyúsból.

Az isteni halászlé titka

Sok ünnepi asztal elmaradhatatlan része a halászlé. Tivadarék otthon háromféle halból (ponty, keszeg, kárász) készítik. Először paradicsommal, kápia paprikával, hagymával, kanál sóval összefőzik, majd az alaplét átpasszírozzák. Ha nem elég zsíros a hal (ez így télen nem jellemző), akkor egy kanál disznózsírt szokott hozzátenni, majd jön a lobogtatás, amikor bő forrásban elkészül a hallé. A pirospaprika is ekkor kerül bele, ilyenkor dolgozik igazán, a zsiradék is segít, hogy kiadja a színét. 

A tökéletes húsleves sokáig készül

Ha húsleves, akkor a tatai séf a marhahúslevesre esküszik. Mint mondja, fontos, hogy húsos csont és hús is kerüljön bele, és sokáig, legalább 6-7-8 órán át főzzük. így kristálytiszta, erős és intenzív levest tálalhatunk. 

Az egyszerű néha jobb

A séf karácsonykor a libára esküszik, és jó szívvel ajánlja, hogy dobjuk fel a combot konfitált hagymás tört krumplival. Ennek lényege, hogy előző nap főzzük meg a krumplit, majd tapadásmentes serpenyőben süssük ki. Miután kihűlt, vagy másnap formázzuk meg pogácsaformával, majd a sütőben süssünk rá. Ő az étteremben grillezni szokta a megformázott köretet, de sütőben is tökéletes és különleges lesz az ünnepi asztalon a már-már klasszikus törtkrumpli. Fokhagymát és petrezselymet javasol hozzá.

Mindig kireped a bejgli? Így előzheted meg az idén

Visszatérő kérdés- és problémakör a bejgli kirepedése. Tóth Tivadarnak, aki egyébként a 186 fokra előmelegített sütőben hisz, erre is van tippje. Egyből négy:

  • figyeljük a tészta és töltelék arányát. Hiába szeretjük a nagyon diós és nagyon mákos bejglit, ha túl sok kerül a rudakba, szétfeszítik a tésztát
  • ne legyen túl magas a töltelék nedvességtartalma
  • ne tekerjük túl szorosra a bejglit
  • a bejglit kétszer kell megkenni, de sokan elkövetik azt a hibát, hogy a kenés előtt szurkálják meg a rudat. Így viszont lezárjuk a lyukakat a tojással. tehát: előbb kenünk, aztán szúrunk. 

Kedvezzünk a vegán vendégeknek

Egyre többen étkeznek vegán, vegetáriánus rend szerint. Tóth Tivadar ajánlott is az ünnepi asztalra olyat ételt, amely nekik kedvez. Mint mondta, különleges fűszerekkel egyébként már elérhető ugyanaz az ízvilág. Ő maga javasolja például a rántott szejtánt. A búzafehérje húspótló ugyanúgy panírozható, mint a hús. A tojást feketesóval helyettesíthetjük, a zsemlemorzsában pedig nincs is tej vagy tejszármazék, majd növényi olajban kisütjük. Emellé főtt fehér- és tarkababból, csicseriborsóból paradicsomos, hagymás, rozmaringos ragut főzhetünk. Ő kápia paprikával, pirított hagymával, gombával bolondítja meg az egészet végül tálaláskor.

Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház
Tata, Tópart utca 19., +36 20 321 4664, [email protected] 

Karácsonyi ajándék a Malom és Kacsától: A Pódium Bérlet nagyszerű meglepetés lehet, hiszen a megajándékozott több előadást kap ajándékba! Mindemellett Fergeteges Vacsoraestre, macaron workshopra is vásárolható tikett  a Malom és Kacsában. Éttermi és Szállásutalvány, valamint egyéjszakás szállás is rendelhető az online felületén. 
Rendezvényhelyszín: Céges rendezvények, esküvők, csapatépítő tréningek ideális helyszíne, páratlan természeti és épített környezetben. 
Programok: A Malom és Kacsa honlapján folyamatos frissülnek a programajánlatok is, de érdemes a bisztró és rendezvényház Facebook-oldalát is követni további érdekességekért, exkluzív tartalmakért. A következő gasztroeseményre január 10-én kerül majd sor: stand up comedy fűszerezi majd meg a Fergeteges Vacsoraestet, Katona Csaba jóvoltából. 
Szálláshely: A műemlékvédett épületegyüttesben két exkluzív, ízlésesen berendezett apartman várja a szállóvendégeket. 
Gasztronómia: Klasszikus ízek modern tálalásban, szezonális fogások és desszertkülönlegességek egy helyen. Az ételintoleranciával együttélőknek, tudatos életmódváltóknak, ínyenceknek egyaránt. Itt mindenki jól lakik! A heti menü és a vasárnapi reggelikínálat elérhető a honlapjukon. Az étterem és bisztró rész is kutyabarát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában