Emlékezés

2023.11.01. 19:55

Virágok illata borította a vármegyei sírkerteket +fotók

Ismét elborították a barátok, hozzátartozók és ismerősök a vármegyében található temetőket, melyeket a nappal meggyújtott mécsesek esténként fényárként ragyogtak be. Krizantémok mellett cserepes virágok, otthon készített, illetve vásárolt koszorúk is kerültek a sírokra.

Walczer Patrik

A hősi halált halt bányászok tiszteletére is gyújtottak gyertyát Kesztölcön

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

– 1500 forint? Tudja, amikor fiatal voltam, kimentem ide a csolnoki erdőbe, összegyűjtöttem a tobozokat, vágtam mellé néhány fenyőágat és szépen díszített koszorút készítettem belőlük. Már az egészségem nem engedi a nagyobb sétákat, így kénytelen vagyok ilyen drágán megvenni az alapot és a díszeket – sóhajtozott egy nyugdíjas hölgy, akivel a dorogi temetőben, a nagy keresztnél váltottunk néhány szót. Abban megállapodtunk, hogy az az igazi, amikor valaki kellően kreatívan, a szívét-lelkét is „beleformálja” a koszorúkba, mely a bolti termékkel szemben jobban szimbolizálja az elhunytak iránti tiszteletet.

Dorog, Esztergom és Kesztölc temetőit végigjárva feltűnt, hogy hétfőn még csak egy-egy gyertya pislákolt a sírokon, kedden már megindult a roham, de az igazi tömeg mindenszentek napján lepte el a sírkerteket. Voltak, akik kisebb teamécsesekkel a kezükben érkeztek, melyek bár olcsók, már a kisebb fuvallatok is eloltják a lángjukat.

– Én az üvegmécsesekre esküszöm. A fémtetejű változatot nem szeretem, mert egyszer megégette a tenyeremet. Úgy gondolom, ennyit megérdemelnek a szüleim – jegyezte meg egy férfi a kesztölci temetőben, aki pár szál krizantémot is hozott magával.

Fotósok is felkeresik a temetőket

Naplementét követően teljesen más hangulatot árasztanak magukból a temetők, hiszen ahogy sötétbe borulnak a városok, úgy visznek fényt az éjszakába a sírokon pislákoló mécsesek. Az ünnepnap környékén az egyik legnépszerűbb téma az esti temetői látkép, ami évente számtalan amatőr és profi fotóst is vonz. Érdekesség, hogy a legmegfelelőbb pillanatra mindenszentekig kellett várni, hiszen hétfőn égő mécsesek szempontjából még igen foghíjasak voltak a sírok. Megfigyelhető az is, hogy a lokálpatriótáknak hála, ilyenkor az elhagyatott, illetve felszámolt temetőkbe is kikerül egy-egy gyertya, sőt, Kesztölcön azt is tapasztaltuk, hogy a családi sírok mellett a bányászok emlékhelyénél, a hősök tiszteletére is elhelyeztek mécseseket.

Apropó, virágok. Az üzletekben már jó előre készültek az ünnepre, volt bőven választék. Ahogy az lenni szokott, nagyobb településeken, a temetők bejáratánál is volt börze, így akik munkahelyi, vagy egyéb okok miatt nem jutottak el az árusokhoz, azok a sírkertek bejáratánál pótolhatták elmaradásukat. Dorogon a szálas virágokat 800 forintért kínálták, de cserepes dísznövényeket is kínáltak eladásra.

– Minden évben mindenszentek napja előtti délutánon utazunk le Budapestről, így elkerüljük a tömeget. A vasútvonal felújítása óta otthon hagyjuk a kocsit, kellően kényelmesek és gyorsan elérnek Dorogra az új szerelvények. Bár jó félóra kell, míg felsétálunk, cseppet sem bánjuk, addig is felidézem gyermekeimnek a nagyszüleikkel kapcsolatos emlékeket – mesélte egy helybéli származású, de már a fővárosban élő férfi, aki családjával kereste fel rokonai sírját. Hozzátette: a keddre jelzett zivatar miatt később érkeztek, így nem áztak el a temetőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában