Szabálytalanul

2023.11.05. 06:55

Veszély a kézben: 33 sofőrt kaptak mobilozáson a rendőrök a komárom-esztergomi utakon

Harminchárom esetben intézkedtek a rendőrök vármegyénkben a menet közben kézben tartott mobiltelefont használó járművezetőkkel szemben, a „Focus on the Road” (figyelem az útra) elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrzés keretein belül – tudtuk meg a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól.

Walczer Patrik

A mobilozás, kiváltképp a szöveges üzenetek írása vezetés közben rendkívül balesetveszélyes

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az okostelefonok elterjedésével jelentősen nőtt azoknak a sofőröknek a száma, akik vezetés közben nyomkodják, nézegetik készülékeiket. Emiatt döntött a rendőrség a ROADPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján egy országos közlekedésbiztonsági akció végrehajtásáról.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint vármegyénkben négy napon át elsősorban azt ellenőrizték, hogy a sofőrök megszegik-e a KRESZ-ben megfogalmazott, menet közben kézben tartott mobil rádiótelefon használatának tilalmát.

Tapasztalataik szerint rendszeresen akadnak olyan járművezetők, akik nem érzik át ennek a tilalomnak a jelentőségét. Úgy vélik, egyszerre több dologra tudnak figyelni, és járművezetés közben kezükben tartják mobiltelefonjaikat, vagy más, figyelemelvonó tevékenységet folytatnak, ezzel pedig súlyosan veszélyeztetik saját maguk és mások testi épségét.

A közúti közlekedési szabályok megsértése esetén a rendőr a szabályszegés társadalomra veszélyességének mértéke alapján a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően dönti el, hogy milyen szankciót alkalmaz. Aki kézben tartott mobiltelefont használ, szabálysértést követ el. A rendőr a helyszínen pénzbírságot szabhat ki, mely 6500-tól 65 ezer forintig terjedhet, vagy szabálysértési feljelentést tehet, ilyen esetben a lefolytatott eljárás végén szabják ki a pénzbüntetést.

Figyelem
A járművezetés közben minden olyan tevékenység növeli a reakcióidőt, ami elvonja a figyelmet az útról és környezetéről. A mobiltelefon kézbe vétele, a kommunikációs eszközök használata, filmnézés, illetve étkezés közben elkerülhetetlen, hogy tekintetünket néhány, vagy akár több másodpercre is elfordítsuk az útról. Amennyiben fülhallgatót használunk, nem érzékeljük a környezetünkből érkező zajokat, így a dudálást, motorzúgást sem.
A közlekedési balesetek néhány másodperc, vagy akár tizedmásodperc alatt következnek be. Egy balesetveszélyes szituáció észlelése esetén egy másodpercen is múlhat, hogy tudunk-e időben reagálni és elkerülni az ütközést, az útpálya elhagyását, vagy korrigálni a rossz manőverezést. Ha ezt elmulasztjuk, az ütközés sok esetben elkerülhetetlen. Mindenki hibázhat, még a rutinos sofőrök és azok is, akik annyira jó sofőrnek tartják magukat, hogy saját meglátásuk szerint velük nem történhetnek balesetek. A tapasztalatok szerint a közlekedési balesetek elszenvedői nem egyszer vétlen, szabálykövető járművezetők és utasok. 

A KRESZ szerint a közutakon haladóknak úgy kell közlekedniük, hogy ne veszélyeztessék a személy- és vagyonbiztonságot, illetve, hogy másokat a közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzanak és ne zavarjanak.

A személy- és vagyonbiztonságot figyelem elvonásával veszélyeztető magatartás lehet, ha a sofőrök menet közben bármilyen elektronikai eszközt működtetnek, képi vagy szöveges adatot tekintenek meg rajtuk. Ilyen például a navigációs eszköz, tablet, laptop használat, TV, DVD nézése, mindkét fülön fejhallgató, fülhallgató használata. Továbbá a figyelmet elvonó tevékenységek közé tartozik az evés, az ivás és az újság olvasás is. Ilyet észlelve a rendőr szintén pénzbüntetést szabhat ki.

A közúti tragédiák megelőzése, az emberéletek megóvása csak körültekintéssel és szabálykövetéssel biztosítható. A közlekedési szabályokat figyelmen kívül hagyó járművezetők magatartásukkal, vezetési stílusukkal saját maguk és mások testi épségét veszélyeztetik. A rendőri intézkedésekre, a pénzbüntetésre elsősorban a közúti közlekedési balesetek csökkentése, és a baleseti sérülések súlyosságának mérséklése érdekében van szükség.

Végül hozzátették, hogy a passzív biztonsági eszközök használatával megelőzhetők a közlekedési balesetek során bekövetkező személyi sérülések, illetve súlyosságuk jelentősen csökkenthető. Éppen ezért a mostani ellenőrzés sorozat alkalmával is kiemelten kezelték a biztonsági öv rendeltetésszerű használatát, és 163 esetben intézkedtek ennek elmulasztása miatt. Emellett 120 esetben egyéb közlekedési jogsértések miatt pénzbüntetést szabtak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában