Emlékezés

2023.11.01. 08:01

Vándorkulcs érkezett a baji iskolába

Német nemzetiségi hetet tartottak a baji iskolában a 300 éve betelepült német családok emlékére.

Goletz-DeáK Viktória

A Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskolába érkezett a Vándorkulcs (Wanderschlüssel) és az azt tartalmazó láda. Erről az iskola közösségi oldalán számoltak be

Mint írták: Háromszáz esztendeje annak, hogy a pozsonyi országgyűlés megszavazta és a megfelelő jogi kereteket biztosította a németek betelepüléséhez. A megannyi betelepült család és leszármazottaik nagymértékben hozzájárultak Magyarország kulturális és gazdasági értékeinek gyarapításához.
Ebből az alkalomból nemzetiségi hetet tartottak a baji iskolában. 

A gyerekek számos programon vehettek részt: készítettek régi csutkababákat, hagyományos viseletbe öltöztethető papírbabákat. Megismerkedtek a régi kékfestő mintákkal, majd maguk is élvezettel rajzolták azokat. A keresztszemes hímzéssel is megbírkóztak. A falu hagyományos épületeit felkutatták, lefotózták, a berendezési tárgyakkal közelebbről is megismerkedtek. A telepesek vándorútvonalát megrajzolták. Digitális könyvet készítettek a helyi történetekből. Egyik hagyományos ételüket elkészítették és régi mesterségeikkel kapcsolatosan cégéreket rajzoltak.

A 2. évfolyam egyik programja egy rendkívüli Hon- és népismeret óra volt Dr. Major Máriával. Az órán a gyerekek hagyományos népi játékokat játszhattak, dalokat énekeltek és táncoltak. A záróünnepségen pedig a ládába újabb "kincsek" kerültek: két régi baji történet, a településre jellemző régi és új épületfotók és egyéb jellegzetességek. Az ünnepségen többek között a felső tagozatosok eltáncoltak egy hagyományos német táncot, illetve elénekelték  a magyarországi németek himnuszát.  

Vándorkulcs
A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata indította útjára a korabeli láda kicsinyített másában elhelyezett kulcsot, amely iskoláról iskolára vándorol. Ahová megérkezik, ott a helyiek különböző programokkal a németek 300 évvel ezelőtti Magyarországra településéről és az általuk hazánkba került értékekről emlékeznek meg. A ládába mindenki elhelyezi a saját nemzetiségi "történeteit". A településeken a projekt keretében felkutatott történetekből, tárgyakból a kampány végén kiadvány, illetve kiállítás készül. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában