Kétmilliárd

2023.11.13. 07:03

Újra fények gyúlnak a legendás nyergesújfalui épületben

Ismét a közösség tere lehet az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár.

Fenyvesi Károly

Biztatóan alakul az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár felújítása, korszerűsítése

Forrás: Beküldött

Fotó: Kiss Julianna

Nagyon jelentős városi munka közelgő befejezéséről kaptak remek híreket Mihelik Magdolna polgármestertől a város lakói. Megújul az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár. Az alapépület nyolcvan, a hozzá épített, moziként is működő színházterem hatvan évvel ezelőtt készült el. A létesítményt évtizedeken át működtette a helyi Magyar Viscosagyár szakszervezete, 1994-ben került a települési önkormányzat tulajdonába.

Az épület hosszú éveken át működött jelentősebb felújítás nélkül, más beruházásokra kellett költeni a helyi szűk költségvetési keretből. Egy tizenkét évvel ezelőtti szakmai vizsgálat feladatára alkalmatlannak minősítette az intézményt. Gond volt az ablaktáblákkal, törtek a fűtési rendszer elemei, rendszeresek voltak a beázások, komoly veszélyeket rejtettek a villamos érintésvédelmi problémák. Ráadásul csak az emeleten voltak működő mosdók, a földszinten nem, az alagsori vizesblokkot nem lehetett használni.

Összetolhatók lesznek a széksorok
A vasútállomással szemközti kulturális központ felújítása, korszerűsítése az általános forgalmi adó nélkül összesen mintegy kétmilliárd forintba kerül. Ezen keretösszegben nem szerepel még az épület előtti aszfaltos útburkolat felújítása. Szintén újabb költségként jelentkezik majd a színházterem összetolható széksorainak telepítése. Ezen székes forintokat ebben az esztendőben az önkormányzat már nem tudta felelősségteljesen tervezni a város idei költségvetésében, a következő esztendő elején nyílt pályázati eljárás keretében születhet megnyugtató, színvonalas megoldás a kivitelezésre. Ezen munkálatok elkészültéig bálteremjellegű események helyszíne lesz a megújult színházterem. 

Tíz évvel ezelőtt, a becsült költségek miatt, nyílt közbeszerzési eljárást követően készült el a felújítási terv. Szintén ilyen eljárás keretében választották ki azt a kivitelezőt, amely mai árakon számolva mintegy kétszázmillió forintért megszüntette a beázásokat. A penész eltűnt a falakról, de sok munka volt még hátra. Pályázatok kavalkádja, egy sikertelen közbeszerzési eljárás, a tervek némi módosítása után kötött az elmúlt év áprilisában az önkormányzat vállalkozási szerződést a kivitelezésre egy komáromi székhelyű céggel.

A régi iskola jövője még kérdéses
Az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár intézményhez tartozik a megújuló székhelyen kívül az elmúlt esztendőben újjávarázsolt Kernsto­k-villa, a felújított, régi köztemetővel szemközti Nyergesi János Emlékház és Tájház, a két ütemben korszerűsített Civilek Háza, a városháza alagsorában kialakított Kernstok Galéria, illetve a több művelődési tevékenységnek, a városi könyvtárnak is ideiglenesen helyet adó főutcai volt általános iskola épületének utca­fronti része. Az egykori iskola további hasznosításáról még nem született döntés, megfontolás kérdése új szerepe, hiszen nagyon jól megközelíthető helyen van. Úgy tűnik, hogy felújítása a jelenlegi gazdasági helyzetben nem időszerű. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában