Jelezni kell!

2023.11.29. 17:26

Új menetrend és nagy változás jön: nem állnak meg a vonatok ott, ahol nincs leszálló

December 10-től, az új menetrend érvénybe lépésének idejétől a Tatabánya―Oroszlány vonalon is bevezeti vasúttársaság az úgynevezett feltételes megállási rendet.

Kovács László

Forrás: MÁV/Facebook

Fotó: MOLNAR ZSOLT

A MÁV-START közleményben tájékoztatott a december 10-én több vonalon is életvbe lépő fontos változásról:

Már csaknem húsz vasútvonal számos megállóhelye esetében feltételes megállási rend szerint állnak meg a vonatok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján további egy tucat vasútvonalon vezetjük be a feltételes megállási rendet, amelynek lényege, hogy a megállóhelyeken a vonatok csak akkor állnak meg, ha van le- vagy felszálló utas. Ennek révén pontosabbá válhatnak a vonatok, csökken a megállásokat követő újraindulás, felgyorsulás okozta többlet üzemanyag-, illetve áramfogyasztás.

Mint írták, fontos, hogy abban az esetben, ha a járművön nincs leszállásjelző, a vonat minden esetben megáll a feltételes megállóhelyeken is. A vasúttársaság a közleményében kiemelte, hogy a december 10-től érvényes, 2023/2024-es vasúti menetrend célja az elmúlt években elért menetrendi fejlesztések megtartása, továbbá – a lehetőségekhez mérten – a kínálat további bővítése és a menetrend szerinti közlekedés javítása.

Az új menetrend immár második alkalommal – a járási egyeztetéseken felül megtartott – júliusi online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe veszi több vonal esetében, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Az utasaink szerdától tudják megváltani elővételben a menetjegyeket a menetrendváltást követő időszakra.

A MÁV-START további, vármegyénket érintő változásokat nem jelzett.  Azt azonban közölték, hogy a Volánbusz az új, részletes menetrendjét hamarosan közzéteszi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában