Emlékezés

2023.11.28. 15:26

Tragikus baleset okozta a füzitői focisták halálát

Hatvanöt évvel ezelőtt az Almásfüzitői Timföld labdarúgói Csolnokra, illetve Annavölgyre tartottak bajnoki mérkőzésekre, amikor a fakaruszuk vonattal ütközött. Két játékosuk meghalt. Rájuk emlékeztek a Duna-parti településen.

Körtvélyfáy Dina

A hatvanöt évvel ezelőtti tragédiára emlékeztek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

A rendezvényen részt vettek az elhunyt játékosok, Sándor Imre és Vass Károly hozzátartozói, és többen, akik részesei voltak a balesetnek. Ott volt az a Szabó György is, akinek innen indult a pályafutása, majd a Tatabányai Bányász színeiben 510-szer öltötte magára a kék-fehérek mezét és egy alkalommal a válogatottban is szerepelt. A balesetben ő könnyebb sérüléseket szenvedett.

A megemlékezésen Kovácsné Svelik Beáta szervező köszöntötte a résztvevőket, majd Beró László idézte fel a sajnálatos eseményeket. A baleset áldozatai tiszteletére a sportház falán 1998-ban emléktáblát avattak, itt helyezték el a koszorúkat, mécseseket az emlékezők.

Később felolvasták a baleset egyik tanújának, a rendezvényen részt vevő Rakó István visszaemlékezését.

„A fakarusz annyit jelentett, hogy egy teherautó platójára gyártottak egy fabódét padokkal és mobil létrán jutottak oda fel a sportolók. A gépkocsivezető Reiber Ferenc, aki precíz, pontos és szabálykövető volt. Az első csapat kapusa Sándor Imre eltiltás miatt nem játszhatott, de szeretett volna a csapattal menni. Délelőtt indultunk, a FAKARUSZT személygépkocsi követte, melyben Mészáros Lajos edző, népszerű nevén DUDUS bácsi és rokona egy magasrangú katonatiszt ült. A táti sorompó nélküli vasúti átjárónál megállt a fakarusz és pár perces várakozás után elindult. A várakozási időben a gépkocsivezető kiszállt az autóból, közel ment a sínekhez, körültekintett és hallgatózott, hogy nem jön-e a vonat. Elindult! Egy hatalmas csattanást, zuhanást észleltem. A gépkocsi hátsó felét kapta el a vonat és orral az átjáró mellett lévő mély árokba dobta. Sajnos Sándor Imre a helyszínen meghalt, és Vass Károly a kórházban hunyt el. Pokriva Nándor bal karja lebénult. Reiber Feri bácsit letartóztatták, és 3 hónapra előzetesbe került. Fizikailag, lelkileg összetört a történtek súlya alatt. A MÁV képviselete minden igyekezetével azon volt, hogy hogy őt hozzák ki hibásnak. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a mozdonyvezető elmulasztotta az átjáró előtti hosszas hangjelzést, ami kötelező! A fakaruszt követő autóban utazó alezredes tanúként bizonyította, hogy a gépkocsivezető gondosan, körültekintően járt el."

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában