Ingatlanpiac

2023.11.14. 06:55

Top tízben Komárom-Esztergom a CSOK Pluszra jogosultak körében

Továbbra is népszerű Komárom-Esztergom Vármegye a 2023-ban hajrázó csokos és jövőre CSOK Pluszra jogosult lakásvásárlók körében.

Kemma.hu

A nagyvárosi CSOK év végi búcsújáról szóló nyári bejelentés után megnőtt az érdeklődés a támogatás iránt. Az érintettek többsége - 61 százaléka - házba szeretne költözni a CSOK segítségével. Az ingatlan.com és a money.hu elemzése szerint a gyermeket nevelő, de újabbakat már nem tervező és CSOK-kal számoló családok főként Budapesten, azon belül is a III. és XVII. kerületében szeretnének ingatlant. 

Előbbi városrészben a lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint, a házaké pedig 1,17 millió forint, utóbbiban 736 ezer és 802 ezer forinttal lehet számolni. A vevők főként budapesti kerületekben található eladó otthonok iránt érdeklődtek, de körükben idén népszerűek voltak a Pest, Hajdú-Bihar, Fejér és Győr-Moson-Sopron vármegyei települések is. Ugyanakkor a TOP tízben található Komárom-Esztergom Vármegye is, ahol a lakások 527 ezer, a házak 445 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát.

Ugyanakkor az utolsó szakaszába ér az eddigi lakástámogatási rendszer fő eleme, az úgynevezett nagyvárosi CSOK, amelynek keretében vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a lakásvásárlásukhoz, lakásépítéshez az arra jogosult családok. A szóban forgó támogatás búcsúját nyáron jelentették be és december végéig lehet benyújtani az igényléseket.

– Az idei harmadik negyedévben 30-40 százalékkal többen érdeklődtek a CSOK-os konstrukciók iránt, tehát a támogatásra jogosult családok egy része az év végén lejáró határidő miatt lépett – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője a nagyvárosi CSOK idei búcsújának kapcsán. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ezt azzal egészítette ki, hogy a CSOK-kal is számoló vevők érdeklődéseinek 44 százaléka 61-100 négyzetméteres lakóingatlanra, közel 19 százaléka 100-140 négyzetméteres, bő 7 százaléka pedig 140-200 négyzetméteres otthonra érkezik.

A CSOK Pluszra is jogosult vásárlók táborában Debrecen áll az első helyen, a vármegyeszékhelyen az eladó házak átlagos négyzetméterára 687 ezer forint, míg a lakásoké 767 forintot tesz ki. A CSOK Plusz potenciális igénylői főleg budapesti kerületek iránt érdeklődnek otthonteremtés céljából, a TOP10-es listán Debrecenen kívül csak Érd kapott helyett nem fővárosi helyszínként. A gyermeket tervező és állami támogatás iránt is érdeklődő vevők legnépszerűbb lokációi Budapest és Pest vármegye után Hajdú-Bihar, Fejér és Győr-Moson-Sopron vármegyék voltak 2023-ban, de Komárom-Esztergom Vármegye is jó helyen áll, hiszen hetedik ezen a listán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában