Közgyűlés

2023.11.30. 13:39

Több mint negyvenmilliárd forint TOP-os forrás gyarapította vármegyénket

Kilenc napirendi pontot tárgyalt az idei utolsó rendes ülésén Komárom-Esztergom Vármegye Közgyűlése.

Szalai Nikolett

Fontos napirendi pontokról tárgyalt a testület

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

December 31-ével zárul a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) vármegyei végrehajtása, amelyről a hivatal folyamatosan tájékoztatást ad a közgyűlésnek. Ezúttal olyan projekteket mutattak be, amelyek keretében mintegy 12,6 milliárd forint értékben többek között inkubátorházak létesültek, de helyi piacok korszerűsítése is történt, önkormányzati épületenergetikai rekonstrukciók, továbbá a szociális alapellátást érintő fejlesztések valósultak meg. 

Összességében 42,5 milliárd forint TOP-os forrás gyarapította szűkebb hazánkat. Ebből kétszázharmincnyolc fejlesztési projekt jöhetett létre, amelyeknek kétharmada a kistelepüléseket gazdagította, ezzel is hozzájárulva a vidéki életminőség javításához. Az ülésen jóváhagyták a vármegyében működő LEADER Helyi Akciócsoportok Helyi Fejlesztési Stratégiáit, valamint a Rába-Duna-Vág ETT-vel történő támogatási szerződés megkötését. 

Foglalkoztatási paktum
A 2018 novemberében indult Európai Szociális Alapból és hazai társfinanszírozásból megvalósuló projekt a vármegyében élő hátrányos helyzetű munkanélküliek, inaktívak foglalkoztatásba helyezését segítette, valamint támogatta azokat a vállalkozásokat is, amelyek munkaerőigényeiket vagy annak egy részét a programba vont álláskeresőkkel elégítették ki. A csaknem kilencszázmillió forint európai uniós támogatás révén ez év október végéig hétszáztizennyolc hátrányos helyzetű álláskereső, inaktív személy került be a programba, ebből hatszázegy fő jutott munkához, továbbá számos, többségében mikro-, kis- és középvállalkozás kapott foglalkoztatási támogatást. A támogatásnak köszönhetően elindult kétszázhatvannyolc új egyéni vállalkozás is hozzájárult a foglalkoztatás bővítéséhez. A projekt keretében ötvenkettő fő új szakmát tanulhatott, a hátrányos helyzetű álláskeresők munkahelyi beilleszkedését pedig mentorok is segítették.

A későbbiekben döntöttek az aktuális területfejlesztésekkel kapcsolatosan, úgy, mint az Aktív turizmus fejlesztése című felhívásra benyújtandó pályázatokról. A tanácskozást követő közmeghallgatáson a megyei foglalkoztatási paktum eredményeit mutatták be. Zárásához érkezett ugyanis a vármegyei önkormányzat, a vármegyei kormányhivatal és a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. konzorciumában megvalósított Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum együttműködés megerősítése 2018-2020 című pályázat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában