Emléktábla

2023.11.03. 11:12

Papp Sándor emléktáblája került az új császári öltözőre

Vadonatúj öltözőt kapott a területi bajnokság harmadik vonalában szereplő Császári SE. Az épületet egy emléktábla is díszíti.

Kemma.hu

Múlt héten hivatalosan is átadták a Császári SE új öltözőjét. Az épületen egy emléktáblát is elhelyeztek a tanító és sportvezető Papp Sándor előtt tisztelegve, amelyet példaértékű munkássága emlékére készítettet a Császár Községért Alapítvány.

– Kerestük az alkalmat és a megfelelő helyet arra, hogy ezt az emléktáblát egy olyan embernek adhassuk át, aki a településen talán a legjobban megérdemli. Az iskola volt az egyik otthona, a másik pedig a sportpálya. Az iskola újjáépült azóta, és nincs olyan része az intézménynek, ahol Sanyi bácsi dolgozott volna, a sportpályán viszont a legelső kapavágástól kezdve az ő életét képviselte ez a terület. Az új öltözőépület azt gondolom, egy méltó hely arra, hogy egy olyan embernek, aki a legtöbbet tett Császáron a sportért, itt helyezzük el a emléktábláját. Továbbá ez az alkalom is passzolt ehhez. Ráadásul Sanyi bácsi most lenne száz esztendős – hangsúlyozta Pordán János, a Császár Községért Alapítvány alapítója, aki a kuratórium képviseletében vett részt az eseményen.

A tanító és sportvezető Papp Sándor 1923-ban született Császáron.

– A tanulmányai után a szomszéd pusztán tanított. 1949-ben került a Császári Általános Iskolába tanítóként és rögtön a sportéletbe is bekapcsolódott. Focistaként, majd sportszervezőként, amolyan szakosztályvezetőként. Tulajdonképpen 1949-től, ami sport a településen létezett az 1970-es évek végéig, ott mindenhol jelen volt Sanyi bácsi. Azt lehet mondani, hogy ő az atyja a császári sportéletnek, és talán ez a legnagyobb érték, amit képviselt: a fociért és a sportért való munkálkodás.

Az emléktábla avatásán Papp Sándor leszármazottai is jelen voltak.

– Nagy öröm számunkra, hogy megtiszteltek bennünket. Sanyi bácsi fia, aki 1953-as születésű kisgyermekkora óta az 1970-es évekig Császáron élt, eljött a rendezvényre, valamint Sanyi bácsi unokája, aki szintén Papp Sándor, ő óvodás korában lakott a településen. De eljött még a dédunokája is, nagyon örültünk, hogy őt is itt üdvözölhettük. Tehát három generáció vett részt ezen az eseményen, akik nagyon meghatódtak, hogy jelen lehettek ezen az ünnepségen.

A mintegy hetvenmillió forintból megvalósult fejlesztések között az öltözőn túl lelátó, kisbusz és fűnyíró is szerepel, utóbbit a focipálya karbantartására használják majd.

– 2018-ban vásárolt az önkormányzat egy telket, így nyolcszázötven négyzetméterrel bővült az egyesület területe. A régi öltözőt megtartottuk raktárépületnek, mert arra is szükség van. Arra a területre nem is tudtuk volna elhelyezni az új épületet, ezért egy külön telekre került –  emelte ki Beke Gyöngyi, a település polgármestere, aki hozzátette:

–  Az önkormányzat tízmillió forint önrészt biztosított az építkezésre, amelynek a vége mintegy negyvenötmillió forintban állt meg. Plusz TAO-támogatásból érkezett hatmillió forint a befejezéshez, és további hatmillió forint a Magyar Falu Programból a csatornahálózat kiépítésére.

A fejlesztések azonban itt még nem állnak meg, a bölcsődét még az idei évben átadják. De pályáztak kül- és belterületi utak felújítására is, továbbá a játszóterek bővítése is a tervek között szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában