Családi nap

2023.11.18. 19:24

Okosan gazdálkodtak, jól szórakoztak a családok az Agorában +Fotók

A hangya és a tücsök útvonalai várták az Agora családi napján az érkezőket, hogy körbejárják játékos formában a pénz és a pénzügyi tudatosság fogalmait. A közművelődési intézmény ezúttal a Gazdálkodj okosan! téma köré építette a délutáni programot.

Kemma.hu

A szelektív hulladékgyűjtés nem lehet elég korán kezdeni

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Mintha egy hangyabolyba tévedt volna az ember, amikor szombaton délután belépett az Agorába. A Gazdálkodj okosan! családi napon ugyanis az egész épületben megannyi érdekes állomás várta az érkezőket, hogy valamilyen módon kapcsolódjanak a takarékosság, vagy a környezettudatosság témájához.
Kétféle menetlevelet igényelhettek, ahol össze lehetett gyűjteni a pecséteket, vagy tallérokat, esetleg mindkettőt. A hangya vagy a tücsök segítette ebben a kislányokat, fiúkat, és persze a szüleiket.

Óriási szerencsekerék pörgetése után unikornis, béka esetleg malacka formájú perselyeket készíthettek színes papírból. Ez arra is jó volt, hogy ezután ebbe gyűjtsék a tallérokat a gyerekek. Az Agora nagytermében egy érdekes szabadulójátékhoz hasonló próbatételt, a nyomkereső volt, amely persze tallért is hozott a konyhára annak, aki ügyesen megoldotta a feladatokat. Az óriás társasjáték is izgalmas közös játékot jelentett a család minden tagjának.

Az emeleten egy kompomatába ütközött az érkező, amely kérdéseket tett fel, s a helyes válasz itt is tallért ért. Volt piac, ahol különböző termékek árát becsülhették meg a fiatalok, vagy szelektív hulladékgyűjtés – persze játékos formában. Peca segítette azokat, akik a vizet szimbolizáló területen szerették volna megtisztítani a környezetet. Mityó macska újrahasznosítós játékaival is találkozhattak, s bizony volt egy asztal, ahol nem babra ment a játék: itt ugyanis a babokat kellett időre egy-egy műanyag üdítős üvegbe szórni. Kitűzők is készülhettek a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány standjánál, ahol kézművesség és társas is várta a családokat.

Virtuális szemétszedés
Nagy volt a sor, és az érdeklődés a Tatabányai Múzeumban a virtuális hulladékszedésnél. A szerencsés játékosokra felkerült egy VR-szemüveg, amelyen keresztül 3D-ben láthatták a körülöttük megrajzolt világot. Tatabánya ikonikus helyszíneire kalauzolta a játékosokat, például a Május 1. parkba, vagy a Turul Emlékműhöz. Ez utóbbi jól szimulálta a meredek domboldalt is. Különböző hulladékokat kellett összegyűjteniük a versenyzőknek, s azokat kukákba helyezni – persze a virtuális térben. Az éppen a VR-szemüvegben tevékenykedőt nagy érdeklődéssel figyelték.  

Mesekuckó, papírszínház kétszer varázsolta el a gyerekeket, emellett igen népszerű volt a múzeumban szervezett program: fémkeresővel kereshettek apró pénzérméket a fiatalok. Kitárult a Mimó és Csipek bábos öko-mesekuckója, egy zöld gondolatokkal átszőtt csodavilág, ahol a környezeti problémákkal és ezek megoldásaival ismerkedhettek meg. Szép Bence, a világ legügyetlenebb, de legviccesebb bűvésze is ellátogatott az Agorába, ahol a program tombolasorsolással zárult a Gazdálkodj okosan! családi napon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában