Jegyzet

2023.11.09. 21:00

Napjaink a berlini fal ledöntésétől a wifiig

Ma van az európai feltalálók napja. Most öreg földrészünk három országában, Ausztriában, Németországban és Svájcban emlékeznek meg a nagy ötletek megszületéséről.

Fenyvesi Károly

A dátumot egy olyan igéző tekintetű hölgy születésnapja ihlette, akinek édesapja tehetős bécsi bankár, anyukája budapesti zongorista volt. A színésznő-feltalálónak köszönhetjük a wifit. A műszaki csoda részleteiről most nem tudnék sok saját okosságot közreadni. Kis hazánkban a feltalálók napja tizennégy esztendeje az a júniusi nap, amikor Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas, Kossuth-díjas orvos, biokémikus, feltaláló elárulta a C-vitamin titkát. 

Tovább cifrázva, Argentínában harminchét éve Bíró Lajos, a golyóstoll feltalálójának születésnapján ünneplik a feltalálók napját. Egyértelmű, hogy a sok kitüntetett nap bizonyos szinten alkalmanként úgymond belügy. 

Nagyon nem egyszerű feladat egy napot kiérdemelten képbe helyezni világunkban. Például harmincnégy évvel ezelőtt lelkes, valami iránt eltökélt emberek ledöntötték a berlini falat. A wifihez hasonlóan erre is csak ezen egy mondatnak jut most hely. Illetve annyi még igen, hogy a híradások szerint, ekkortól minden lehetőség elérhetőnek tűnt. A boldogság, a szabadság vágyának beteljesülése, a békés forradalom eszméjének gyakorlati diadala. A falbontás napja huszonkét éve a világszabadság napja lett. Tény. Kérdések azért még egészen biztosan vannak. Például a lehetőségek tényei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában