Kemma.hu videó

2023.11.29. 11:30

Meglestük az egykori Tiszti Klub felújított épületét + fotók, videó

Befejeződött az Ady Endre utcán található egykori Tiszti Klub felújítása. A teljes fejlesztés a magyar kormány, az Európai Unió és Tata önkormányzatának támogatásával valósult meg több, mint 1,2 milliárd forintból.

Kemma.hu

Projektzáró sajtótájékoztatón volt megtekinthető a Magyary Zoltán Tudásközpont felújított állapota

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A 387 négyzetméter alapterületű épület ezentúl a Magyary Ház nevet fogja viselni, a projektzáró sajtótájékoztatón a Kemma.hu is kint járt. 

A ház bejáratát még kordonokkal kerítették el, hiszen itt még kisebb munkálatok folynak. A házba egy hatalmas üvegajtón léphetünk be. Mint megtudtuk az épületnek az utcafront felöli részén fog majd otthont kapni egy közösségi kávézó, egy coworking tér, ahol közösségi munkavégzés, közösségi munkahely, közösségi iroda fog működni, illetve konferenciaterem és különböző irodák. Ha pedig tovább sétálunk a folyóson a könyvtár hatalmas, galériás terei következnek. Ide költözhet majd hamarosan át a hányatott sorsú városi könyvtár a művelődési házból. A két rész teljesen körbejárható és átjárható. A különböző funkciójú helységek a könyvtárral együtt alkotnak egy kerek egészet, vagyis a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtárat.

A projektzárón részt vett többek között Bencsik János országgyűlési képviselő, Borsó Tibor a vármegyei önkormányzat alelnöke, egyben a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, illetve Michl József, Tata polgármestere is. 

Bencsik János elmondta, hogy hatalmas kihívás volt a városnak, és a tervezőnek, hogy a nagyon rossz állapotban lévő egykori Tiszti Klub épületéből egy modern, a korszak elvárásainak megfelelő központot hozzon létre. De láthatóan ez Tatán most is sikerült. 

Még van feladat
Sétánk közben megtudtuk, hogy a következő időszak nagy feladata berendezni az egyelőre teljesen üres épületet, illetve a különböző funkciók kialakítása. És persze a könyvtár átköltöztetése se lesz kis feladat, amit a tervek szerint egy erre szakosodott költöztető cég fog elvégezni. Többek között egy igazi gyerekparadicsomot alakítanak ki az olvasás ifjú szerelmeseinek, de helyet kap a helytörténeti gyűjtemény, illetve egy Nemzeti Audiovizuális Archívum is, ami eddig nem volt elérhető Tatán.

– A kormányzat látja azt, hogy a kis- és középvárosok esetében nincs olyan költségvetési háttér, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a legfontosabb közszolgáltatások megfelelő ütemben tudjanak fejlődni. Ezt a fajta igényt és a kisebb városok erőfeszítéseit figyelembe véve a magyar kormány jelentős támogatást biztosít, Tatán gondoljunk csak például a Kőfaragó-házra, az Esterházy-kastélyra, az Építők parkjára vagy a Jenő-malom felújítására, s ebbe a sorba tartozik a Magyary Ház is – mondta a képviselő. 

Michl József pedig köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen formában segített, hozzájárult a projekt megvalósulásához. Hozzátette: egy hatalmas munka zárult le, amelynek az eredményét hamarosan minden tatai élvezheti majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában