Tűzoltás mesterfokon

2023.11.26. 09:26

Már elektromos autók oltását is elvégezhetik a sárisápi önkéntesek

Országos szinten is kiemelkedő fejlesztés történt nemrégiben az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp (ÖTES) tűzoltóságán, hiszen a szervezetnek sikerült beszereznie egy olyan eszközt, melyet az elektromos meghajtású járművekben keletkezett tűzeseteknél lehet használni – derül ki az egyesületi beszámolóból.

Walczer Patrik

A sárisápi tűzoltók az új eszközzel a Volánbusz társaság telephelyén

Forrás: Beküldött

Mint ismert, egyre több elektromos autó közlekedik az utakon, ám kevesen tudják, hogy az ilyen típusú kocsikat nem lehet a hagyományos módszerrel oltani. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tájékoztatójában szerepel például, hogy ha egy lítium-ion akkumulátor megsérül, akkor komoly hőterhelés mellett mérgező gázok is keletkeznek, az oltási művelet során az egységeknek védőfelszerelést és légzőkészüléket is kell viselni.

Szabó Imre parancsnok tájékoztatása szerint éppen ezért van nagy jelentősége annak, hogy az országban működő önkéntes tűzoltó egyesületek közül másodikként ők gazdagodhattak egy speciális eszközzel. A fejlesztés révén már a sárisápi lánglovagokat is riaszthatják olyan esetekhez, ahol a megsérült, zárlatos akkupakkot kell eloltani.

– Szeretnénk megköszönni a Hesztia Kft.-nek a sikeres tárgyalásokat, a beszerzést és az oktatást, amivel birtokába jutottunk az ehhez szükséges tudásnak. Köszönjük a martonvásári önkéntes tűzoltóknak, akik megosztották velünk az eszközzel kapcsolatos tapasztalataikat, valamint a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap révén elnyert pályázati forrást és a támogatók segítségét – mondta Szabó Imre, majd hozzátette: a csapatuk tagjai az oktatásnak köszönhetően felelősségteljesen tudnak közbeavatkozni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában