Beruházás

2023.11.15. 17:30

Lerakták az új esztergomi hulladékudvar alapkövét, sok települést szolgál majd ki

Hulladékudvar alapkőletételének eseményét tartották november 15-én Esztergom ipari parkjánál. Az eseményen a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt vezetői elmondták, hogy a hulladékudvarba azokat a hulladékokat lehet majd bevinni, amelyeket a rendszeresen használt gyűjtőedényekbe méretüknél vagy fajtájuknál fogva nem tehetünk.

Kemma.hu

Erős Gábor, Pethő Zsolt és Hernádi Ádám az időkapszula behelyezésénél

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Számos ágazati vezető mellett Erős Gábor országgyűlési képviselő, Steindl Balázs és Alberti Péter alpolgármesterek jelenlétében helyeztek el időkapszulát (melybe többek között egy 200 forintos, egy képviselő-testületi határozat és a 24 Óra aktuális száma is bekerült) a MOHU tervei szerint 2024. tavaszára megnyitandó új hulladékudvara alapkövébe. 

Az ünnepélyes pillanat előtt Hernádi Ádám polgármester többek között arról szólt, hogy Esztergom is régóta küzd az illegális szemétlerakásokkal, melynek felszámolásában nagy szerepet játszhat a hulladékudvar, melyre a lakossági visszajelzések alapján nagy szükség van itt és a régiószerte. Pethő Zsolt a MOHU vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy a hulladékudvar beruházásoknál egy modern, újrahasznosítás tekintetében, európai szinten is átlag fölötti, 65 százalékos hatékonysággal működő létesítményekről van szó.

Az alapkőletételen bemutatták a hulladékudvar látványterveit
Az alapkőletételen bemutatták a hulladékudvar látványterveit
Fotó: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

Pethő Zsolt rámutatott, hogy a következő tíz évben185 milliárd forintot fordít a MOHU a hulladékgazdálkodási fejlesztésekre, mely összegből 10 milliárd forintot szánnak a hulladékudvarok létesítésére, működtetésére. A hulladékudvarokat tulajdonképpen a méretüknél és fajtájuknál fogva sajátos tulajdonságokkal rendelkező anyagok – így például lejárt szavatosságú gyógyszerek, elemek, elektromos, elektronikai eszközök, sütőolaj, festékek és hasonló folyadékok, autógumik, nagyméretű csomagolóanyagok, hungarocell, stb – befogadására hozzák létre, mondta a vezérigazgató. 

Szendrői Márton László a MOHU képviseletében az esztergomi hulladékudvar projektjéről beszélt, melynek során kifejtette, hogy a 4000 négyzetméteres alapterületen létesítményt lakosságbarát központúan alakítják ki, így könnyen megközelíthető lesz. A MOHU képviselője hozzáfűzte, hogy az esztergomi hulladékudvar hetente minimum 48 órás nyitva tartással várja a lakosságot, ahol lakcímkártya felmutatásával lesz leadható a hulladék.

Számok tükrében
A MOHU országosan 83 új hulladékudvart épít, melyek első ilyen projektje az esztergomi létesítmény, az átadást jövő tavaszra tervezik. A több, mint tízmilliárdos beruházás-sorozat az előttünk álló években valósul majd meg 2025-ig. Magyarországon 2021-ben több mint 2 millió tonna települési hulladék jutott a szelektív gyűjtést és az újrahasznosítást elkerülve a lerakókba. A MOHU célja a hulladékudvarokkal és szemléletformálással ennek a radikális lecsökkentése. Az esztergomi hulladékudvar a környező települések, mintegy 60 ezer lakosát is kiszolgálja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában