Lakások

2023.11.09. 09:25

Lakbérekről döntött a testület Nyergesújfalun

Fenyvesi Károly

A képviselő-testület legutóbbi ülésén egyhangú szavazással döntött az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítésükről szóló helyi rendelet módosításáról. Az elmúlt években az önkormányzat jellemzően az infláció mértékével emelte a lakbéreket. Alapgondolat volt, hogy ha úgymond nagyon alacsony az összeg, a bérlőkben nem alakul ki a tulajdonosi szemlélet, a lakások értékét nem becsülik kellőképpen, nincsenek ösztönözve, hogy önerőből megoldják lakhatásukat. 

Kiderült az is, hogy a lakbér mértékét rendelet alapján az önkormányzat egyoldalúan módosíthatja, a változásról a bérlőket az első érintett hónapot megelőzően legalább harminc nappal írásban kell értesíteni. A változásról tárgyaló egészségügyi és szociális bizottság legalább tíz százalékos, a pénzügyi bizottság az infláció mértékének megfelelő emelést javasolt. A képviselő-testület első körben szeptember végén tárgyalt a lakásrendelet módosításáról, a tizennyolc százalékos inflációnak megfelelő mértékkel kérte a lakbéremelést figyelembe venni a helyi rendelet változását célzó anyag előkészítéséhez. 

Az ülésén döntött az önkormányzati képviselő-testület arról, hogy az új év első napjától egy négyzetméterért szociális jelleggel bérbe kapott összkomfortos lakásban alaplakbérként 472 forintot kell fizetni havonta, komfortosban 354 forintot. Például egy Május 1. téri 53 négyzetméteres szociális alapú otthon tarifája a korábbi 21 200 forint helyett 25 016 forint lesz. Alaplakbért fizetnek például a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező azon bérlők, akik családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 99 750 forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában