Élmény

2023.11.06. 17:30

Jubiláló Csörgő mozdonyok húzták a retró szerelvényt Esztergomon át Füzitőig +fotók

Több száz vasútbarát vett részt a múltidéző utazáson a hétvégén, akik Budapesttől Esztergomon át egészen Almásfüzitőig vonatozhattak. A retró élményhez kerek jubileum kapcsolódik, hiszen idén ötvenévesek az M41-es sorozatú, Csörgő becenevű mozdonyok.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

– Tudjátok, ha az első vonattal elindultok Budapestről Párkányba, akkor van időtök arra, hogy bejárjátok egész Nyugat-Szlovákiát, még mellékvonalakon is lecsoroghattok. Elvileg az utolsó, visszafelé tartó járatot még pont el lehet érni és vissza lehet jutni a fővárosba – szűrődött ki az utazás során az egyik eszmecsere, mely egy egész napos kalandot részletezett. Tartalmas és élménydús kikapcsolódás lehet annak, aki a régi, fel nem újított kocsikat és vonalakat keresi.

Az esztergomi és komáromi vonalakon hosszú évtizedeken át szolgáltak az M41-es típusú Csörgő mozdonyok. Az általuk húzott kocsik színe nyomán csak kék vonatnak nevezett szerelvények egykor olyannyira hozzátartoztak a fővárosi kiránduláshoz, mint a gyorséttermi ebéd, vagy a délutáni mozizás. Bár ma már korszerű villamos motorkocsik közlekednek, ugyanakkor nem meglepő, hogy sokan üdvözölték a két napra visszatérő dízelmozdonyokat és a hozzájuk kapcsolt kocsikat. A programot a Csörgő50 rendezvénysorozat keretében hirdették meg és szemmel láthatóan népes közönséget sikerült megszólítani.

– De szerettem a régi, négyes üléseket. Egyetemi éveimet juttatja eszembe... – mondta egy férfi az esztergomi vasútállomáson, miközben videózta a megérkező vonatot. A kisgyermekes családok közül néhányan a lehúzható ablakon át gyönyörködtek a bazilikában és a Dunában. Egyes baráti társaságok pedig arról beszéltek, a modernizációval és a járművek leselejtezésével lassan a retró élmény is a múlté lesz. Egyébként a mozdonypár két olajzöld és két kék színű klasszikus Bhv típusú kocsit, illetve egy kerékpárszállító Bdbh típusú járművet is húzott maga után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában