Ingatlanpiac

2023.11.30. 14:08

Itt a CSOK Plusz: beindulhat a lakáspiac Komárom-Esztergom vármegyében is

Elindíthatja a lakáspiaci körforgást a CSOK Plusz Komárom-Esztergom vármegyében is. De mennyibe is kerülnek az új támogatásnak megfelelő lakások? Erről készült friss elemzés.

Kemma.hu

Rengeteg hír érkezett az elmúlt napokban az új állami lakástámogatási programról, a CSOK Pluszról, amely alapvetően a Babaváró logikáját követi. A gyermeket vállaló házaspárok első lakásának megvásárlásánál 80 millió forint lesz a plafon, a családbővülés miatt nagyobb lakásba költözés esetén pedig 150 millió forint lesz a maximum. Ezek az értékhatárok széles választékot jelenthetnek majd a jogosultaknak.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy az utóbbi időszakban megtorpanó lakóingatlanpiacot felrázhatja a jövőre induló új lakástámogatási program. A lakásárindex megmutatja, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakultak a lakásárak, egyben ismerteti, hogy az új program keretében várhatóan népszerű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára hogyan alakul Komárom-Esztergom vármegyében.

Az elemzés szerint a jelenleg eladásra kínált több mint 150 ezer magyarországi lakóingatlannak a 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. A vármegyében november közepén majdnem 3400 ilyen hirdetés szerepelt a kínálatban. A szóban forgó új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 831 ezer forintot tett ki, míg a használtaké 486 ezer forint volt.

Tatabányán az új lakóingatlanokat 777 ezer forintos, míg a használtakat 518 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül pedig csak a használt lakóingatlanok között van szélesebb választék. Esztergomban 548 ezer, Tatán 598 ezer, Komáromban 582 ezer, Kisbéren 351 ezer, Oroszlányban pedig 437 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szerepeltek az aktuális kínálatban.

Mi várható?
Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak országszerte. A lakásárindex szerint 2015 harmadik negyedévéhez képest országosan 209 százalékos volt a drágulás. A Komárom-Esztergom vármegyét magában foglaló közép-dunántúli régióban még nagyobb volt az áremelkedés, 247 százalékot tett ki. Ám rövid távon nem okoz jelentősebb drágulást a CSOK Plusz. Balogh László szerint az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. Lényeges, hogy a CSOK Plusz alapvetően egy visszafizetendő kedvezményes hitelt nyújt az érintetteknek, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni, mint egy vissza nem térítendő támogatást. Ha viszont a CSOK Plusznak köszönhetően több ezer első lakásvásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci körforgást. Ez azoknak a lakáseladást tervezőknek is jól jöhet, akik nem vagy nem feltétlenül vesznek igénybe támogatást a továbbköltözéshez.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a CSOK Plusz alapvetően a babavárós forgatókönyvet követi. Abban az értelemben, hogy a jogosultak számára biztosított kedvezményes hitel összege akkor csökken, ha világra jöttek a vállalt gyermekek. Fontos tényező, hogy az eddig megismert információk szerint a program nem különbözteti meg az új és használt lakóingatlanokat. Az pedig, hogy az első lakás megvásárlásánál maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni az új program keretében elérhető gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt valódi segítséget jelenthet a gyermekvállalást tervező házaspároknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában