Látványos, ízletes

2023.11.29. 13:55

Fotókon az ehető műalkotások: mestercukrászjelöltek vizsgáztak Komáromban

Látványos cukrász mestervizsgának adott otthon kedden a komáromi IREKS-STAMAG Kft. vevőközpontja. Benkő Péter cukrászati vezetőtől azt is megtudtuk, tizenketten vállalkoztak a vármegyei kereskedelmi iparkamara által szervezett megmérettetésre.

Körtvélyfáy Dina

Megannyi remekmű készült a vizsgán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Cukrász artisztikai remekek, bonbonok, sütemények készültek kedden az IREKS-STAMAG Kft. műhelyében. Benkő Péter elmondta, a megyében tíz évvel ezelőtt szervezett mestervizsgát utoljára az iparkamara, a nagy érdeklődés hatására azonban újra lehetőséget biztosítottak a cukrászoknak. A vizsgát az IREKS-STAMAG vevőközpontjában rendezték, hiszen rendkívül modern gépesítés áll itt rendelkezésre.

A vizsgát tanfolyam is megelőzte, tizenhat alkalommal nemzetközi desszerteket, fagylaltokat, parfékat, uzsonnasüteményeket, bonbonokat, artisztikákat készítettek. A vizsgázók ezeket az ismereteket korábban már elsajátították, ezek az alkalmak a végső napi inspirációban segítettek. A gyakorlati vizsga mellett elméletből: pedagógiából, vállalkozástanból és szakmai ismeretekből is számot kellett adniuk tudásukról.

A tizenkét vizsgázó közül a legtöbben vármegyénkből, Dorogról, Tatabányáról, Tatáról és Komáromból érkeztek, de Budapestről is csatlakoztak ketten a megmérettetéshez. Az artisztikai munkát csokoládéból és cukorból is el lehetett készíteni, de utóbbira mindössze egy vizsgázó vállalkozott.

– A karamell tradicionális szerepet tölt be a cukrászatban – mondta Benkő Péter. – Sajnos a szakemberhiány és a felgyorsult világ miatt kezd kikopni a mindennapokból ez a dekoráció, de fontosnak tartjuk a hagyományőrzést.

Az elkészült munkákat a zsűri azonnal értékelte, annak érdekében, hogy ne következzen be állagromlás. Délutánra készültek el a bemutatóasztalok, ahol minden elkészült munkát meg lehetett csodálni.

A zsűri elnöke Nardai Anita volt, aki Veszprém megyéből érkezett a vizsgára. Lapunknak arról beszélt, a mestermunkák abban is különböznek, hogy sokkal kifinomultabbak, letisztultabbak. A vizsgázóknak előre tudniuk kell, mit szeretnének készíteni, de ha mégsem jönnek be a terveik, akkor is kiváló minőséget kell tudniuk előállítani. Fontos az is, hogy a vizsgaanyag és az asztal dekorációja összhangban legyen, egységet alkosson.

Benkő Péter azt is hozzátette, aki mestercukrász lesz, elérkezik a szakma csúcsára, hiszen hosszú évek kitartó munkája szükséges ahhoz, hogy ezt a célt elérhesse valaki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában