Betegség

2023.11.22. 20:00

Ezt mondták a vármegyei szakemberek Bruce Willis demenciájáról

A szakértők szerint Bruce Willis betegségének kialakulására jelenleg nincs megelőző kezelés. Az esetek felére pedig jellemző, hogy a család több tagja is érintett a betegségben.

Kemma.hu

Nem javul a híres amerikai színész, Bruce Willis állapota. Mint azt a családja is megerősítette, a 67 éves színész úgynevezett frontotemporális demenciában szenved, ami a demencia viszonylag ritka, ám a 60 év alattiak körében leggyakrabban előforduló fajtája. Egyes médiaértesülések szerint Bruce Willis már a saját édesanyját sem ismeri fel, viselkedése pedig egyre agresszívebb, sőt, már szinte beszélni is alig tud.

A frontotemporális demencia
A frontotemporális demencia (FTD) a demenciával járó állapotok 3-10 százalékáért felelős. Az elnevezés egy gyűjtőfogalom, melybe olyan agyi rendellenességeket sorolnak, melyek az agy homloklebenyét (frontális lebeny) és/vagy a halántéklebenyét (temporális lebeny) érintik. Ezek az agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért.
A betegségre jellemző az intellektuális képességek romlása, a személyiség megváltozása, a viselkedés- és hangulatzavarok. A páciensek elveszthetik nyelvi képességeiket is. A memória az Alzheimer kórral ellentétben sokáig ép maradhat. A térbeli tájékozódás képessége a betegség előrehaladott szakaszában is sokáig érintetlen marad.
Az FTD jellemzően fiatalabb korosztályt érint, mint az Alzheimer-kór, általában 45-65 éves kor között diagnosztizálják. A betegség lefolyása 5-15 év. A betegség kialakulása jelenleg nem megelőzhető. Az esetek közel felében családi halmozódás figyelhető meg.

A Kemma.hu által megkérdezett szakemberek szerint a demenciát jelenleg sem megelőzni, sem teljesen kezelni sem lehet. Az is egyéntől függ, hogy kinél, hogyan és milyen gyorsan folyik le a betegség. 

A vármegyénkben is működő Alzheimer Café szakemberei szerint a demencia egy olyan betegség, amely hatással van az agyra, és amely megnehezíti, hogy tisztán gondolkodjunk, illetve úgy emlékezzünk dolgokra, mint régebben. A demencia az emberi gondolkodás, az érzések és a viselkedés minden területét érintheti, de minden demenciával élő ember más. Az pedig, hogy kit hogyan érint a betegség attól függ, hogy az agy mely területe károsodott.

A demenciát gyakran helytelenül „szenilitásnak” vagy „szenilis demenciának” hívják, amely arra a korábban széles körben elterjedt tévhitre utal, hogy a komoly mentális hanyatlás az öregedés természetes velejárója. A demencia több típusa is progresszív, amely azt jelenti, hogy a tünetek lassan jelentkeznek, és fokozatosan rosszabbodnak.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha valaki magán, vagy hozzátartozóján memóriaproblémákat tapasztal vagy a gondolkodásában negatív változásokat észlel, ne hagyja ezeket figyelmen kívül. Keressen fel egy orvost, hogy mielőbb megtudja a panaszainak okát. A szakszerű vizsgálat lehet, hogy gyógyítható betegséget állapít meg, de még akkor is, ha a tünetek demenciára utalnak, egy korai diagnózis lehetővé teszi, hogy az elérhető terápiás lehetőségek a lehető legjobb hatással legyenek rá. Így pedig arra is lesz idő, hogy tervezni tudjanak az elkövetkező évekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában