Vadlúd Sokadalom

2023.11.25. 13:36

Elkezdődött a 23. Tatai Vadlúd Sokadalom: 53 ezer vadludat számoltak meg a kirepüléskor

A szép idő sok érdeklődőt kicsalt már kora reggel a tatai Öreg-tó partjára.

Kemma.hu

Gyönyörű és különleges, de nem megismételhetetlen látványban volt része, annak aki szombat korán reggel kilátogatott az Öreg-tó partjára. A vadludak 7 óra után nem sokkal hangos gágogás kíséretében csapatostól emelkedtek fel a magasba. A tópartról több szakértő szem is figyelte a kirepülésüket, hogy az évtizedes gyakorlatuk segítségével meghatározzák, hány madár is lehetett aznap reggelre a tavon. Egy kis egyeztetés után ki is derült, hogy egyetlen éjszaka alatt 10 ezer példány érkezett a tóra, így 53 ezerre nőtt a vadludak száma.

Az esemény hivatalos megnyitója csak ezután következett, hogy semmi se zavarja meg a látványban gyönyörködőket. A kis színpadon Michl József, Tata polgármestere és Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója, Füri András köszöntötte a rendezvényen résztvevőket. 

A polgármester köszönetet mondott a szervezőknek, illetve kiemelte, hogy ilyen szép idő régen volt a Vadlúd Sokadalomkor, így tényleg csodálatos élmény volt a tiszta időben látni a madarak kihúzását. Hozzátette, hogy a rendezvényre tízezer vendég szokott érkezni, hiszen a feledhetetlen látványon kívül számtalan szakmai programmal, érdekességgel és előadásokkal készültek a szervezők. 

Füri András pedig elárulta, hogy reggel 53 ezer vadludat számoltak meg a kirepüléskor, ami rekord, hiszen tavaly a rendezvény reggelén 42 ezer példányt azonosítottak. Azonban szomorúságra ad okot, hogy vetési ludat, amiből pár éve még több ezer példányt számoltak Tatán, idén még egyet sem láttak.

Ha valaki lemaradt a szombat reggeli kihúzásról, még délután 16 óra körül megnézheti a madarak visszatértét a tóra. De a feledhetetlen látványt novembertől februárig bárki megnézheti, aki ellátogat Tatára.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában