Szakik akcióban

2023.11.04. 06:55

Egyre több a kontármunka az építőiparban - ennyire bízunk a komárom-esztergomi szakikban

Amint tavaly, idén is elkészítette országos, Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) kutatását a Mapei Kft. A felmérésből kiderült: az építőiparba vetett bizalom országos átlagban 3,35 pontra apadt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest. A 2023 augusztusában végzett, országos kutatás 2000 fős, nemre, településtípusra és régióra reprezentatív mintán készült.

Várvizi Tamás

Az online konferencián bejelentett adatokat idén is Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője osztotta meg a nyilvánossággal – írta a magyarepitok.hu szakportál. Eszerint az építőiparban tapasztalható bizalomcsökkenés és a kontárkárok emelkedése aggodalomra ad okot Magyarországon. Egy év alatt 82 235 forinttal, 820 236 forintra nőtt a kontármunkák átlagos kára. Ez több mint 10 százalékos emelkedés múlt év augusztusához képest. Kismértékben, de emelkedett a kontármunka-károsultak aránya is, 23 százalék volt idén augusztusban, a tavalyi 21 százalékkal szemben.

Markovich Béla úgy véli, a kontármunkák növekedése jelentős részben az áremelkedések hatásaival, valamint a beruházások számának csökkenésével magyarázható. A szakember szerint az emelkedő építési költségek és az általános gazdasági nehézségek hatására az építtetők alacsonyabb minőségű és árú anyagokkal, valamint alacsonyabb áron dolgozó szakemberek választásával igyekeztek csökkenteni a költségeiket, ami megágyaz a kontármunkának.

A kontármunkák átlagos kárösszegének regionális megoszlása egyenetlen képet mutat. Idén Észak-Magyarországon a legalacsonyabb a kontármunkák átlagos kára, 413 ezer forint. Ennek majdnem háromszorosa, 1,2 millió forint lett a Dél-Alföldön. A régióban közel kétszeresére emelkedett a kontármunkák kára az egy évvel korábbi eredményekhez képest, aminek az oka, hogy néhány kiemelkedően magas káresemény jelentősen megemelte az átlagot.

Vármegyei és régiós adatok

A kontármunkák átlagos kárösszege a vármegyénket is magában foglaló Közép-Dunántúli Régióban 600 ezer 411 forint, mely a hét régió közül a második legalacsonyabbnak számít. A kétes értékű rangsor élén a Dél-Alföldi Régió található, mintegy 1,2 millió forinttal.
Ami az építőipari szakemberek iránti bizalmat illeti, Komárom-Esztergom az ötfokozatú skálán (ahol 1 jelenti a legalacsonyabb, 5 pedig a legmagasabb értéket), 3,24 pontot kapott. Ez a dunántúli vármegyék közül – Győr-Moson-Sopron után – a második legszerényebb mutató, országosan pedig csupán Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok múlja még alul. A legnagyobb bizodalommal egyébként a Hevesben élők vannak a „szakik” iránt, 3,58 ponttal.

Hasonlóan jelentősen emelkedett a kontármunkák kárösszege a nyugat-magyarországi régióban, valamint az Észak-Alföldön. Az előbbinél a kárösszeg 1 millió forint fölé emelkedett, utóbbinál 825 ezer forint volt. Kismértékben csökkent, de még mindig 1 millió feletti a kárösszeg a Pest vármegyét lefedő közép-magyarországi régióban. Ugyancsak jelentősen, 600 ezer forintra csökkent az átlagos kár a Közép-Dunántúlon. Budapesten alig érezhetően emelkedett a károk mértéke.

Jelentősen csökkent az építőipari szakemberek iránti bizalom is. Az építőipari bizalmi index országos átlaga augusztusban 3,35 pont volt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában