Beruházás

2023.11.07. 17:17

Biztosan nem fognak fázni a tatai idősotthonban, felújították a fűtési rendszert +fotók

Felújították a Tatai Kistérségi Időskorúak Otthona Kocsi utcai intézményének fűtési rendszerét.

Kemma.hu

Turza Károly, az otthon igazgatója a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a 22 millió forintos beruházást az intézmény gazdálkodta ki a fenntartásukra kapott állami támogatásból, illetve a gondozottaktól kapott térítési díjakból. Mint mondta: a korszerűsítésre részben a megnövekedett energiaárak miatt volt szükség, részben pedig az elöregedett berendezések miatt volt sürgető a helyzet.

– Az fordult elő, hogy a Fényes fasori otthonban, ahol majdnem dupla annyi ellátottat gondoznak, kevesebb volt az energiafelhasználásunk, mint a Kocsi utcai otthonban. Illetve a kazánok javítási, karbantartási szükséglete is növekedett, és előfordult, hogy akadozott a melegvíz ellátásunk – magyarázta az intézmény igazgatója. Hozzátette: az idősek otthonában 24 órás ellátást biztosítanak, vagyis ha fűteni kell, akkor 24 órában kell mennie a kazánnak. Ugyanígy a melegvízre is mindennap folyamatosan szükség van a hatvan fő ellátásához. 

– Jól szabályozható kondenzációs gázkazánokat építettek be, aminek sokkal kisebb a fogyasztása, a gázszükséglete, mint a korábbi kazánoknak. A teljes beruházás, a kazánok cseréje, a rendszernek a cseréje összesen 22 millió forintba került. Két millió forintért pedig a lépcsőházi nyílászáró és egy bejárati ajtó cseréjét is el tudtuk végezni. A fejlesztés egyik előnye, hogy az új rendszer kiépítésével az épület egyes részei le lettek választva, mert nem egész nap használjuk őket. Ilyen a személyzeti öltöző, vagy a raktárok. Mellette viszont a lakók épületében egész nap biztosítani tudjuk a fűtést – mutatta az új kazánokat Turza Károly. 

Michl József, Tata polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy az intézményben az eddigi 50 százalékos hatásfokot most 92 százalékra tudták emelni. Ami azt jelenti, hogy lényegesen olcsóbb lesz az intézmény fűtése.
– Mivel itt a nap 24 órájában kell melegen tartani az idős gondozottjainkat, így a biztonság nagyon fontos volt. Külön odafigyeltek arra, hogy ne állhasson le a rendszer, hiszen itt nem lehet az, hogy néhány órára is hideg legyen - szögezte le a város vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában