Vármegyejáró

2023.11.29. 20:10

Bemutatkozik Tokodaltáró, ahol 2023 is a fejelsztésekről szólt

Az idei esztendő is a fejlesztésekről szól Tokodaltárón, ahol az óvoda felújítása mellett elkezdődött az a beruházás is, mely révén a jövőben problémamentesen vezethetik majd el a Gete-hegy irányából érkező csapadékvizeket is.

Walczer Patrik

Új tetőt kap és tornaszobával is bővül az alsó óvodai épület

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A Brunszvik Teréz Óvoda folyamatos megújítását kiemelt feladatként tartja számon a község vezetése, korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 149,9 millió forintból a községháza mellett az óvodában is lezajlott energetikai korszerűsítés.

Petrik József polgármester elmondta, hogy az új pályázati ciklusban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban (TOP_PLUSZ) mintegy 200 millió forint támogatást nyertek óvodafejlesztésre.

Idén nyáron a „B”, vagyis a felső épületben alaprajzilag átalakították, a burkolatoktól a vezetékekig teljeskörűen felújították a melegítőkonyhát. Az épületben lévő gyermekmosdó és öltöző is korszerűbb lett.

– Az „A”, vagyis az alsó épület felújításával kapcsolatban kiviteli tervek is készültek. Már lezárult a második közbeszerzési eljárás, folyamatban van a beérkezett árajánlatok értékelése. A tetőszerkezet cseréje mellett a vizesblokkot és a melegítőkonyhát is korszerűsíteni fogjuk. Ki fogunk alakíttatni egy előteret is, illetve egy új tornaszoba is épül majd. Reméljük, a munkálatok befejezését követően a megújult intézmény az óvodai dolgozók és a gyermekek megelégedését szolgálják majd – mondta.

Önerőből is fejlesztenek
Az önkormányzat árajánlatot kért a Bányász Közösségi Színtér előtti betonos terület letérkövezésére, pályázat útján pedig szeretnék az intézmény tetőszerkezetét lecserélni, és a külső homlokzatot leszigetelni. Önerőből újítanák fel a saját tulajdonukban lévő lakások tetőszerkezetét, továbbá folyamatban van az úgynevezett 6-os utcák rendezése is. A Szegfű utca már szilárd burkolatot kapott, most a Rozmaring utca terveit rendelték meg. 
2024 tavaszáig a Bányász utcában a főúttól az iskoláig járda épül, így biztonságosabbá válik a gyalogos közlekedés. A TOP Plusz keretében 50 millió forintból fejlesztik az egészségügyi alapellátást, az Egészségházban a rendelők, a várók és a közlekedők is részlegesen megújulnak, légkondicionáló berendezéseket, egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközöket is beszereznek. Az önkormányzat urnafalat helyezne el a templomkertben, folynak az egyeztetések az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével. Az óvoda Ép testbe ép lélek Alapítványa a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében mintegy 2 millió forintot nyert óvodai udvari egyensúly fejlesztő játékok beszerzésére.

A településen zajlik egy másik fontos beruházás, a TOP keretében korábban ugyanis 85 millió forintot nyert el az önkormányzat csapadékvíz-elvezetésre. Az elmúlt években egyre nagyobb gondot okozott a Gete-hegy felől érkező csapadék. A 4-ÉPV Kft. már elkezdte a munkát a József Attila utcában, a Dorog felőli településtáblától a Bányász utcai kereszteződésig tartó szakaszon. Az út északi oldalán nyílt árkot létesítenek, ahonnan József Attila utca és Dobó Katica utca találkozásánál kialakítandó másik nyílt árokba, végül a Bányász utcai zárt árokba jut majd az esővíz. A projekt keretében a Dobó Katica utcai meglévő burkolt árok is megújul majd.

– Köszönjük Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének és Erős Gábor országgyűlési képviselőnek, hogy szívükön viselik a község sorsát és segítséget nyújtanak a pályázati lehetőségek kiaknázásában, illetve a projektek megvalósításában – tette hozzá Petrik József.

 

 

Segít és partner a vármegye
200 millió Ft-ból újulhat meg Tokodaltáró százéves óvodája a vármegye önkormányzata által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból elnyert támogatással. A már megkezdett munkák során kicserélik egy épület tetőszerkezetét, több helyiség megújul, valamint tornaszoba épül. További jó hír, hogy közel 50  millió Ft TOP Plusz forrásból  korszerűsödhet az Egészségház. Az épületben többek között  felújítják a burkolatokat, a belső nyílászárókat, légkondicionálót telepítenek és több új eszközt is beszereznek.
A fejlesztést finanszírozó  határozatot a vármegyei önkormányzat koordinációja és  támogató döntése tette  lehetővé. A megvalósítás  a vármegyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történik.

(Hirdetés)

A cikk a tokodaltárói önkormányzat támogatásával készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában