Emlékezés

2023.11.28. 14:47

Aki tudta, milyen a pillanatban élni - méltó síremlék őrzi Nagy Jánosra emlékét Tatán

A 2021-ben elhunyt Nagy János szobrászművészre, a Magyar Művészeti Akadémia tagjára emlékeztek Tata önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum szervezésében. A város, a művész életútja előtt egy sír­emlék felállításával tiszteleg, a síremléket az Almási úti temetőben avatták fel.

Kemma.hu

Michl József megemlékezését hallgatják a jelenlévők az Almási úti temetőben

Forrás: tata.hu

Nagy János hosszan tartó betegség után 2021-ben hunyt el. A szobrászművész 1935-ben született Rákosszentmihályon. A pozsonyi Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a besztercebányai, majd a nyitrai tanárképző főiskolán tanított. A szobrászat minden ágában aktívan tevékenykedő művész volt: monumentális kompozíciók, középméretű, kiállítási plasztikák, kisplasztikák, érmek és plakettek egyaránt születtek munkája nyomán. 

Nyolcvanévesen régi vágya teljesült, amikor Felvidékről visszatért Magyarországra, s idős napjaira Tatán talált békét, az önkormányzat a Vaszary-villát bocsátotta rendelkezésére. Aktív művész volt, aki élete végéig elhivatottan és sokat dolgozott. 

A tata.hu beszámolója szerint síremlék avatásán Michl József polgármester elmondta: a Pintér Balázs szobrász tervei alapján készült kőre a művész feltámadt Krisztusról alkotott műve került, Nagy János akarata szerint. Nagy János ezen alkotása figyelmeztessen minket mindig arra, ahhoz, hogy előre tudjunk nézni, először fölfelé kell tekinteni és abból erőt kell gyűjteni. Csak úgy van esélyünk megküzdeni a világ nehézségeivel és megvívni a napi harcainkat, ha van olyan kapaszkodó, melyben Nagy János is mélyen hitt. A városvezető kiemelte: Tata nemcsak azzal tiszteleg emléke előtt, hogy egy síremléket állítottunk, hanem azzal is, hogy örökre befogadva az alkotásait egy állandó kiállításban mutatják majd meg mindazt a kincset, amit ránk hagyott. 

A síremlékre a művész feltámadt Krisztusról alkotott műve került, Nagy János akarata szerint
A síremlékre a művész feltámadt Krisztusról alkotott műve került, Nagy János akarata szerint
Forrás: tata.hu

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, vannak akik arra koncentrálnak, hogy abban, amit alkotnak túléljék önmagukat és nyomot hagyjanak a világukban, hogy amikor ők elmennek, maradjon utánuk valami egyedi, valami örök, amit teremtettek. Nagy János ilyen ember volt, aki azt is tudta, milyen a pillanatban élni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában