A kutya meg a macska

2023.11.02. 17:00

A magyaroknak fontos az állatvédelmet, vármegyénkben is nagy szerepe van a fiataloknak

A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet segítségével végzett szeptemberi felmérése szerint – tájékoztatott az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja.

Kemma.hu

Mint kiemelik, a reprezentatív mintán alapuló kutatás szerint a leggyakoribb otthon tartott állat a kutya: négy állattartó háztartás közül háromban található meg. Az intézmény közleményében hangsúlyozza: kutya, macska vagy mindkettő megtalálható a magyar háztartások 71 százalékában. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője kiemeli, az eredmények feldolgozása még tart, de az már most látható, hogy a magyar emberek csaknem háromnegyede lakik olyan háztartásban, amelyben él valamilyen állat. 

Igen jelentős viszont azon kutyák száma, amelyek kötődnek ugyan egy-egy háztartáshoz, viszont a hivatalos nyilvántartásokban nem jelennek meg, például, mert nincs bennük chip, nem viszik állatorvoshoz őket, oltatlanok, illetve tápot sem vásárolnak nekik. Mindez pedig komoly állatjólléti kérdéseket vet fel – emelte ki. Hozzáteszik, a magyar lakosság fontosnak tartja az állatvédelmet, 1-től 10-ig tartó skálán 7,38 pontot kapott. 

Az állatvédelem szűkebb hazánkban is hangsúlyos téma a vármegyei kormányhivatalban, ahol a közelmúltban a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezett állatvédelmi konferenciát. A rendezvényen dr. Vaczula József rendőr ezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi rendőrfőkapitány-helyettese kiemelte: nem csak azt tartják fontosnak, hogy a hatóság erejével fellépjenek az állatkínzók ellen, hanem azt is, hogy azt érdeklődők érzékenyítésével felhívják erre a témára a figyelmet. Hozzátette: a fiatalok fogékonyak erre, és ők lesznek azok, akik tovább fogják vinni ezeket az értékeket. 

– Az elmúlt harminc évhez képest pozitív változás történt az állatvédelem terén, aminek mi nagyon örülünk, de nyilván az lenne az optimális helyzet, ha egyetlen eset sem lenne – emelte ki az eseményen dr. Vaczula József. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában