Télre készülve

2023.11.30. 12:39

A lakosságnak és a közútkezelőnek is jut feladat havazáskor

Terjedelmes írásban tájékoztatja az esztergom.hu a királyváros lakosságát a síkosságmentesítéssel kapcsolatos tudnivalókról. A héten beköszöntött – de hivatalosan november 15-től március 15-éig tartó – téli időjárásra való tekintettel mind az önkormányzat, mind a közútkezelő, mind pedig a lakosság számára lesz tennivaló a fagyott csapadék miatt.

Pöltl Zoltán

Javában készülnek a télies útviszonyokra Esztergomban is

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Esztergom területén a Zöld-Út Esztergom Kft. mint közszolgáltató végzi a szükséges síkosságmentesítést, „a téli időjárási viszonyok beálltával az önkormányzati kezelésben lévő úthálózat síkosságmentesítését és a hóeltakarítást ügyeletes szolgálat irányítja, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései, valamint a helyi időjárási viszonyok alakulásának figyelembevételével.” 

A folytatásban a szerző kifejti, hogy a téli időjárási viszonyoknak megfelelően különböző fokozatú készenlétet tart fenn a közszolgáltató. Ebből kiderül, hogy a különböző útfenntartási fokozatokat a télen várható csapadékfajták mennyisége és intenzitása, valamint a hőmérséklet határozza meg. Mint olvasható: Esztergomban az önkormányzati közútkezelő a téli időszakban a közutakon összesen hét speciálisan felszerelt, szóró- és ekéző adapterrel ellátott gépjárművel, az egyéb kiemelt közterületi pontokon pedig emellett kézi erővel végzi a síkosságmentesítést. 

Rámutatnak, hogy Esztergomban az utak hóeltakarítását és síkosságmentesítését idén is a téli útüzemeltetési szabályzat útvonalterve szerint, annak megfelelő sorrendben végzik a téli útellenőri szolgálat jelentését, valamint a veszélyhelyzeti bejelentéseket is figyelembe véve, majd ezután részletekbe menően leírják a hóeltakarítási útvonaltervet, sorrendet. 

Szintén kiemelt szövegrész, amelyben a lakosságra vonatkozó, téli időszakban aktuális tennivalókról tájékoztatnak. Itt ezt írják: „Az ingatlanok előtt, a telekhatártól az útig terjedő közterület tisztántartása az ingatlantulajdonosok, -kezelők, -használók jogszabályban előírt kötelezettsége. Ezen belül az ingatlantulajdonos feladata, hogy gondoskodjon – különösen az ingatlana előtti járdán – a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés elvégzéséről. Ehhez segítségként a téli útüzemeltetési szolgálat – a tapasztalat szerint különösen jegesedő területek egyes pontjain – a közterület síkosságmentesítésére szóróanyag-tárolókban útszóró anyagot helyez ki a lakosság számára. A közterületen eltakarított hó elhelyezésénél javasoljuk figyelembe venni a mentesítő járművek útvonalát. A halmokat úgy célszerű elhelyezni, hogy a közlekedést és a munkagépek útvonalát ne akadályozzák.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában