Deák István

2023.11.28. 06:58

A Bakonyalja hírét viszik és szépségét hirdetik a fiatal természetfotós képei

Deák István, egy bakonyaljai fiatal, tehetséges természetfotós. Szeptembertől már egyetemista, mellette pedig dolgozik.

Szalai Nikolett

Deák István akár agrometeorológiával is szívesen foglalkozna a jövőben

Forrás: Beküldött

Deák István neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen a tizenkilenc éves császári fiatalember fotói bejárták már az internetet, a Kemma.hu-t, sőt, különböző televíziós csatornák időjárás-jelentéseinél is megjelentek. A meteorológia pedig amúgy sem áll tőle messze. Óvodába Kisbérre járt, majd Császárra költöztek, ahol az általános iskolai éveit töltötte. A kisbéri gimnáziumban érettségizett, és sikeresen felvételizett. 

– Egyetemi tanulmányaimat idén a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának agrár szakán kezdtem meg. Szakmentoromnak köszönhetően kaptam egy nagyon jó hírt. Pólyáné dr. Hanusz Borbála, egyetemi docens szerint a karon nem kell lemondanom a meteorológiáról sem, ugyanis a későbbiekben Varga Zoltán tanár személyében az agrometeorológia területén is gazdagíthatom tudásom, és idővel akár ezen területen, agrometeorológusként is tevékenykedhetek majd – mesélte portálunknak Deák István. 

Az iskola mellett már több mint három hónapja az egyik áruházlánc csapatát erősíti diákmunkásként. A tanulmányok és a munka mellett pedig a hobbijának is hódol, a fotózásnak. 

– A naplemente fotózása az mindennapos tevékenység nálam, ugyanis a napkelték és naplementék mindig különleges pillanatot nyújtanak. Három-négy éve fotózom, ebből egy évig telefonnal készítettem a képeket. Ahogy telt az idő, egyre többen felfigyeltek munkáimra: „ha telefonnal ilyen jó felvételeket tudok készíteni, akkor mire lennék képes egy igazi fényképezőgéppel”. Fotóművészek is felfigyeltek rám, hiszen az első gépem egy felajánlásból született meg Tálos László és Igmándi Balogh János fotóművészek jóvoltából, amely igazán nagy meglepetés volt számomra – mondta Deák István, majd így folytatta: 

– Tálos László császári fotóművész volt az, aki egy szép napon megmutatta nekem a fényképezőgép használatát, amelyet nagyon szépen köszönök neki, de úgy érzem, van még mit tanulnom a fotózás terén is. 

A tizennyolcadik születésnapomra kaptam egy új fényképezőgépet, amiért nagyon hálás vagyok a családomnak. Leginkább természet-, táj- és légkörfotózásban vagyok érdekelt. 

Kedvenc meteorológiai jelenségeim közé tartoznak a légköroptikai jelenségek, viharok, napkelték és naplementék megörökítése, amelyek mindig különös érzést váltanak ki belőlem. Császár település is elismerte már a fotós tevékenységeimet egy kitüntető oklevéllel, amelyet nagyon szépen köszönök Beke Gyöngyi polgármesternek, és a település lakosságának is azt a sok-sok bizalmat, amivel eddig megajándékoztak. 

Országos és vármegyei internetes oldalakon is találkozhatunk képeivel, többek között, ahogy írtuk, hírportálunkon, a Kemma.hu-n. A fiatalember fotópályázatokon már szintén indult. 

– Tavaly decemberben a Komárom-Esztergom megye gyöngyszemei elnevezésű vármegyei fotópályázaton a zsűri az egyik fotómat maximális pontszámmal értékelte, így kiemelkedő eredményt értem el, sőt egy fotóm a vármegyei naptár 2023-as számában is megjelent. Szintén ekkor volt a BISEL nevezetű országos fotópályázat díjátadó ceremóniája. Ezen a pályázaton tájkép kategóriában különdíjban részesültem. Emellett kisebb pályázatokon is értem el helyezéseket – mesélte István, aki a fotóival nemcsak a lakóhelye, azaz Császár, hanem a volt iskolája, a Kisbéri Táncsics Mihály Gimnázium hírnevét is magával vitte már pályázatokra. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában