Támogatás

2023.11.18. 15:35

80 milliós új otthon a CSOK Plusszal? - mondjuk, mire lesz ez elég Komárom-Esztergomban +TÉRKÉP

Mondjuk és mutatjuk, hogy a jövőre induló CSOK Plusz támogatással mire mennénk most Komárom-Esztergom megyében a piaci lehetőségek tükrében.

Kemma.hu

Jövő éveben indul az új támogatási rendszer, a CSOK Plusz, amely teljesen megváltoztathatja a lakáspiaci tendenciákat. Mint ismert, a CSOK új fajtája nem tesz különbséget a használt és új lakások között, utóbbiak például az alacsonyabb energiafogyasztásuk miatt keresettek lehetnek jövőre. A maximum 80 millió forintos új lakóingatlanok piacán fokozott keresletet hozhat ez az újítás, derült ki az ingatlan.com közleményéből.

Az első lakásokra vonatkozó maximum 80 millió forintos összeg Budapesten a legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező kerületekben 58-75 négyzetméterre lehet elég. A fővárosi agglomerációban több településen és a megyeszékhelyek többségében is 100 négyzetméternél méretesebb házzal lehet számolni. 

Forrás: ingatlan.com

Komárom-Esztergom vármegyében a piacon jelenleg 64 darab olyan maximum 80 millió forintért eladó lakás vagy ház található, amelyeket a CSOK Plusz igénybevételével lehetne megvásárolni. A megyeszékhelyek piacát tekintve szinte minden nagyvárosban 100 négyzetméter feletti házzal lehet számolni, ez Tatabányára is igaz. Igaz, vannak eltérések. Győrben például 90 négyzetméteres lakás és hasonló méretű új ház fér bele a 80 millió költségvetésbe. Debrecenben lakás esetében 78, háznál pedig 130 négyzetméterrel érdemes kalkulálni. Ugyanakkor Kecskeméten 127, Nyíregyházán pedig 140 négyzetmétert meghaladó ház is szóba jöhet a CSOK Pluszt igénylőknek.

Budapesten az átlagos négyzetméterárakat nézve 62 négyzetméteres új lakásra lehet elég ez az összeg. A legjelentősebb kínálatot a VIII., XIII. és XIV. kerület nyújtja, ám ezekben a városrészekben több mint 900 új lakóingatlan vár gazdára. A 80 millió forintos limit alapján pedig 58-64 négyzetméteres lakás jöhet ki a pénzből. Szintén jelentős kínálattal rendelkezik a XIX. kerület, mivel külső városrészről van szó, ezért az alacsonyabb átlagos négyzetméterár miatt itt már 75 négyzetméternél nagyobb lakásra lehet elég a pénz.

Az utóbbi években népszerűbbé váltak a Pest vármegyei lokációk, főként a tágabban vett fővárosi agglomerációba tart tartozó települések, amelyek szintén alternatívát jelenthetnek az első közös lakóingatlan megvásárlására. Pest vármegyében a 80 millió forintos összegből átlagban 92 négyzetméteres új ház jöhet ki. Ezen belül például Érden, Diósdon, Kerepesen, Gödön 83-110 négyzetméterrel lehet számolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában