Kemma.hu videó

2023.10.12. 14:45

Videón az elképesztő esztergomi gyakorlat: két hajó ütközött a Dunán +fotók

Nagyszabású védelmi gyakorlatot tartottak csütörtökön Esztergomban, mely szimulációs helyzetben két hajó összeütközéséből kiinduló veszélyhelyzet elhárítását mutatták be.

Pöltl Zoltán

Hajók ütközéséről tartottak szimulációs gyakorlatot Esztergomnál

Fotó: P.Z.

Egy fegyverszállító hajónak ütközött egy személyszállító kisebb hajó a Duna esztergomi szakaszán. A fegyverszállítóból vegyi anyag szivárgott a folyóba, a személyszállító hajó motorja az ütközés következtében füstölni kezdett, így a fedélzetén lévő utasokat kivezényelték a partra, ahol idegenrendészeti vizsgálaton estek át. 

Kancz Csaba beszélt a bázison a védelmi gyakorlatok fontosságáról
Fotó: Pöltl Zoltán / Forrás:  24 Óra

Az utasok közül többen is a hatóság megkerülésével szöktek ki a part menti erdős részre, illetve egy személy a csomagok átvizsgálása során menekülni próbált, de a kutyás készenléti rendőrök elfogták. A személyhajó utasaiból többen is megsérültek, így őket a helyszínen mentők látták el, ahogy a füstölő hajómotorhoz is kiérkeztek a tűzoltóság és a katasztrófavédelem szakemberei. Nagy vonalakban ez történt egy összevont szimulációs védelmi gyakorlaton.

Időben kell felkészülni
Bakos Sándor alezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kerületi Védelmi Bizottság titkára az Esztergomba szervezett gyakorlatról többek között elmondta: ezeket a 2013-ban kezdődött és azóta minden évben ősszel tartott Fúzió nevű gyakorlatokat azért végzik, hogy megismerjék, hogy milyen állapotban vannak a résztvevő szervek, hogy megismerjék a képességeiket és választ tudjanak arra adni, hogy az adott válság milyen állapotban találja őket. Bakos Sándor kiemelte, hogy a gyakorlatokra való felkészülés során rá kell jönni mindig, hogy ehhez idő kell, ez a legfontosabb tényező, hiszen a különféle válságok idején már nincs idő felkészülni, azt még békeidőben kell megszervezni, megoldani. Ehhez a felkészüléshez 5-6 hétre volt szükség, árulta el.

Az esztergomi esemény gyakorlati része előtt a bázisnak kijelölt Grand Hotel Esztergomban gyülekeztek a vármegyei szolgálatok, a rendőrség, a készenléti rendőrség, az idegenrendészet, a katasztrófavédelem, a honvédség, a tűzoltóság, a mentők és a vízművek csoportjai. Őket elsőként Kancz Csaba főispán, a vármegyei területi védelmi bizottság elnöke köszöntötte. 

Kutyás rendőrök is részt vettek a gyakorlatban
Kutyás rendőrök is részt vettek a gyakorlatban
Fotó: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

Mint egy ponton fogalmazott: „Napjainkban egyre több biztonsági kockázat fenyeget minket, elég, ha csak a határ mentén zajló ukrán-orosz konfliktusra gondolunk, illetve csaknem egy hete egy nagyon komoly másik konfliktus robbant ki a gázai övezetben, amelynek kapcsán látjuk, hogy Európában is mennyi biztonsági kockázati tényező fog felmerülni.” 

Szakszerű ellátásban részesültek a sérültek
Szakszerű ellátásban részesültek a sérültek
Fotó: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

Kancz Csaba azzal folytatta, hogy a védelmi és biztonsági igazgatás ebből a szempontból elengedhetetlen eleme az ország védelmi képességének, bárhonnan jöjjön és bármilyen legyen ez a fenyegetés. Az elnök arra is kitért beszédében, hogy az államigazgatás szervezete felhasználható, egy sajátos védelmi eszközt jelenthet, melyet a mindennapjainkban is tapasztalhatunk és megállapíthatjuk, hogy a közigazgatás igenis a védelmi igazgatás része. A tájékoztatás, eligazítás után elindult a szimulációs gyakorlat a Prímás-sziget Nagy-Duna sétány vonalán. A fent leírt eseménysorban szárazföldön, vízen és levegőben is minden szakszolgálat részt vett, a sajtó munkatársai pedig a szimulációs gyakorlatról a történések közvetlen közeléből tudósíthattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában