Bemutató

2023.10.14. 08:22

Videón a látogatás: újabb nemzetközi delegáció járt a tatai dandárnál

Ötvennégy fős nemzetközi delegáció érkezett az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső Repülődandárhoz és az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz a napokban.

Goletz-DeáK Viktória

A Honvedelem.hu számolt be arról, hogy hazánkban is megrendezték a légibázis-, katonai létesítmény látogatás és új főbb fegyverrendszerek bemutatóját. Az esemény során a tatai dandárba is ellátogatott a nemzetközi delegáció. 

Mint írták: a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma alapján a tagállamoknak ötéves ciklusokban egy légibázist – ahol harci repülőgépek állomásoznak –, illetve egy katonai létesítményt kell bemutatniuk, továbbá azon új fegyverrendszerüket is, amit máshol még nem rendszeresítettek.  

A külföldi delegáció a kecskeméti légierőbázis után a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz is ellátogatott. Itt elsőként Pozderka Zoltán ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság törzsfőnöke tartott előadást a szárazföldi haderőnemről, majd Tóth István ezredes, a dandár parancsnoka ismertette az alakulat mindennapi tevékenységét. Ezt követően – laktanya bejárás során – megnézték azt a hangárt, ahol a Leopard 2A4 közepes harckocsikat tárolja az alakulat, majd a Kupolában helyet kapó PzH 2000 önjáró löveg szimulátorokat is szemügyre vehették.

A nap további részében az alakulótéren statikus, míg a szomódi lőtéren dinamikus bemutatót tekinthettek meg. Zárásként szem és fültanúi lehettek egy KF41 Lynx gyalogsági harcjármű dinamikus bemutatójának, valamint két Gidrán páncélozott harcjármű lövészetének is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában